В Україну завезли "технічну картоплю": Експерти пояснили, чи безпечно її їсти

В Україну завезли великі партії картоплі з Європи, які в ЗМІ вже встигли охрестити "технічною" і додати, що вона нібито непридатна до вживання. Незважаючи на таку назву, експерти запевняють, що вона абсолютно безпечна для здоров'я і може бути використана при приготуванні їжі, передають Патріоти України.

За словами експертів, внутрішнього врожаю країні недостатньо для покриття потреб, тому в цьому році Україна імпортує особливо великі партії картоплі.

"Те, що Україна в цьому сезоні імпортувала величезні обсяги картоплі, це правда. Через те, що у нас не було врожаю у минулому році. З початку сезону, тобто з липня 2019 року, до квітня 2020-го було завезено майже 400 тисяч тонн картоплі. А за рік, з липня по липень, обсяг імпорту складе близько півмільйона тонн. Це дійсно безпрецедентна ситуація. Тому що в попередні роки ми імпортували тільки 4-5 тис. тонн картоплі на рік і переважно насіннєвої", – розповіла керівник департаменту аналітики ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

Експерт також визнала: у цьому році Україна закуповувала картоплю, де тільки можна: і в Європі, і в Азії, тому, що своїх запасів реально не вистачало.

"Не дивлячись на великий обсяг імпорту, ціни на картоплю не знижуються. На сьогоднішній день оптові ціни тримаються на рівні 9-11 грн за кілограм. І на українську, і на імпортну картоплю. Це рекордно висока ціна. І незважаючи на те, що завозиться багато, ціна не падає. Це говорить тільки про те, що внутрішнього продовольства недостатньо. Немає такого, що ми завозимо за 11 грн, наприклад голландську, а український фермер не може продати по 2 грн", – пояснила Гетьман

Але що стосується "неїстівної" картоплі, Гетьман запевняє: це не відповідає дійсності. Всі сорти картоплі, яка завозиться, можна їсти. Виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова підтверджує: технічна картопля абсолютно їстівна.

"Технічна картопля насправді – це просто картопля. Вона класна, вона хороша. Мало того, зовні вона виглядає бездоганно. І вона не втрачає свій зовнішній вигляд при недотриманні правил зберігання. Наприклад, якщо ми будемо зберігати картоплю в кімнатних умовах, без холодильника 2-3 місяці, вона втратить свій тургор (пружність), почнуться ростові процеси. А з технічною картоплею після декількох місяців зберігання на кухні нічого не станеться. В чому особливість технічної картоплі? Вона хороша для смаження. Але вона розварюється. Саме це мають на увазі, коли говорять, що борщ або пюре з технічної картоплі готувати не варто", – пояснює Руженкова.

Спочатку пролунав вибух: У поліції розповіли, що стало причиною масштабної пожежі в готелі Львова (фото, відео)

понеділок, 4 серпень 2025, 20:15

Пожежа у львівському готелі Власта «сталася через вибух батареї електроскутера в номері одного з постояльців — 25-річного кур'єра, постраждало шестеро людей — зокрема 14-річні брати. Про це 4 серпня повідомили у ГУ Нацполіції у Львівській області, пере...

Варто знати! Названо шкідливі звички, які знищують продуктивність смартфона

понеділок, 4 серпень 2025, 19:56

Смартфон починає працювати повільніше, швидше розряджається або зависає, і часто здається, що причина в "застарілому" пристрої. Насправді ж у більшості випадків проблема не в самому телефоні, а в звичках користувача, які поступово знижують продуктивніс...