Варто спробувати: Закарпатка розповіла, як робить із слив леквар та самогонку

Марія із Ужгородського району має великий сад. Найбільше в ньому слив.

Частину урожаю жінка продає, а з іншого робить самогонку, сливовий леквар та заморожує на зиму на гомбовці. Жінка з радістю погодилася поділитися з читачами своїми рецептами, передають Патріоти України з посиланням на Закарпатські новини.

Самогонка

Приготування цього продукту не займе у вас багато часу, а от смак порадує!

Складові:

Сливи – 12 кг
Вода – 10 л
Цукор 1,5 кг
Дріжжі- 100 г
Для початку підготуйте зрілі ягоди: розімніть їх в пюре, кісточки при цьому видаляти не потрібно. Цукор необхідно розчинити і змішати зі сливами. Підготуйте ще оду порцію води, а саме підігрійте її і розчиніть в ній дріжджі. Залийте нею ягоди, після чого поставте заготовку в тепле місце на тиждень. Після закінчення часу через марлю пропустіть брагу, помістіть безпосередньо в самогонний апарат.

Самогон зі слив можете приготувати і без цукру. Для цього необхідно розім’яти сливи з кісточками або без, додати трохи води для утворення кашки. Окремо розчинивши дріжджі, змішайте все і до лийте воду. Але слід зазначити, що таку брагу необхідно буде пропустити через самогонний апарат 2-3 рази, щоб в результаті вийшов чистий продукт.

Леквар

Сливи сорту “угорка” помити, розрізати навпіл, дістати кісточки, помістити сливи в каструлю, потримати на сильному нагріванні близько 5 хвилин, потім накрити кришкою, зменшити температуру до середньої (5) і варити 1 годину. Кришку зняти, зменшити температуру (я зменшую до 2,5, у моєї плити максимум 9) і варити джем 10-11 годин, кожну годину перемішуючи масу. Готовий джем виходить густий і липкий, з дерев’яної ложки не стікає.

Леквар ще хороший тим, що при випічці він не випливає.

Однак у Гечі на Берегівщині леквар варять цілий день.

"Це щось неймовірне": Польський фермер розповів, чим його здивувала українська картопля (фото)

четвер, 9 жовтень 2025, 15:02

Врожайність картоплі в Україні перевищує показники у Польщі та Німеччині. Про це розповів польський фермер Пьотр Кушель в Суспільне Луцьк, повідомляють Патріоти України. У селі Козин Луцького району Волинської області відбувся «День поля», який зібрав ...

Блогерка з Шостки показала, як без світла й газу підігріти на звичайній плиті їжу або закип'ятити воду

четвер, 9 жовтень 2025, 14:42

Українська блогерка rinkitakutoka, яка живе в Шостці Сумської області, 5 жовтня в соцмережі Threads показала, як гріє їжу на плиті, коли в місті через атаку російських окупантів немає світла й газу, передають Патріоти України. . На фото – невеликі сві...