Варто знати! Хто більше не має права на відстрочку в Україні - всі категорії

З набуттям чинності нового закону про мобілізацію в Україні відбулися суттєві зміни щодо прав на відстрочку та бронювання. Тепер окремі категорії осіб втратили право на відстрочку, в той час як інші отримали нові можливості для її отримання, передають Патріоти України.

Про це повідомляє OBOZ.UA. Зокрема, право на відстрочку втратили:

  • Студенти та аспіранти заочної або вечірньої форми навчання, а також ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту.
  • Багатодітні чоловіки з заборгованістю по аліментах.
  • Особи, які доглядають чоловіка або дружину з інвалідністю III групи.
  • Батьки-одинаки, якщо мати не позбавлена батьківських прав, не є померлою або зниклою безвісти, та не відбуває покарання.
  • Чоловіки, які доглядають за особами з інвалідністю I та II групи, якщо немає інших працездатних членів сім’ї.
  • Особи, що працюють на підприємствах та організаціях Міністерства оборони.
  • Особи зі статусом "обмежено придатний", через скасування цієї категорії.
  • Чоловіки, які за повторної військово-лікарської комісії були визнані здоровими (ті, що мають свідоцтва про I та II групи інвалідності, видані після 24 лютого 2022 року, повинні пройти медогляд повторно).

Хто отримав право на відстрочку:

  • Чоловіки, у яких неповнорідний брат чи сестра загинули або зникли безвісти на війні. Раніше відстрочка надавалась лише тим, у кого загинули або зникли повнорідні родичі. Тепер це питання врегульоване новим законодавством.

При цьому Мінсоцполітики розробило нову постанову, що спрощує процедуру для осіб, які утримують або доглядають хворих родичів або осіб з інвалідністю. Тепер не потрібно надавати інформацію про відсутність інших працездатних членів сім'ї або документи, що підтверджують неможливість догляду іншими членами родини.

Цю інформацію зазначають лише ті, хто доглядає за хворими батьками дружини. ТЦК СП перевірятимуть ці дані за інформацією з державних реєстрів.

Крім того, військовозобов'язані, які мають батьків з інвалідністю I або II групи, більше не зобов’язані встановлювати факт здійснення догляду. Дорослі діти, які мають непрацездатних батьків, зобов’язані їх утримувати і мають право на відстрочку.

Для оформлення акту про встановлення факту постійного догляду більше не потрібно звертатися до ТЦК та СП. Акт можна отримати, подавши заяву довільної форми до органів місцевого самоврядування або районних державних адміністрацій. Заява повинна бути розглянута протягом 10 календарних днів.

"Йому треба сидіти в запасі": Легендарний тренер розкритикував лідера Динамо

вівторок, 27 серпень 2024, 14:14

Колишній головний тренер Динамо Йожеф Сабо критично висловився про гру ветерана київської команди Андрія Ярмоленка у першому матчі проти Зальцбурга (0:2) у раунді плей-оф відбору Ліги чемпіонів, передають Патріоти України. На думку фахівця, 34-річний в...

"Можливо, це тому, що ти х**й": У Польщі дітям роздали солодощі в обгортках із непристойними написами

вівторок, 27 серпень 2024, 13:28

У Польщі дітям під час відпочинку в таборі роздали цукерки із вульгарними написами на обгортці. Їх це шокувало. Про це пише польське видання Gazeta Wyborcza, передають Патріоти України. Інцидент стався у Кракові. Дітям, віком 7-13 років, під час відпоч...