Варто знати! Хто може отримати відстрочку від мобілізації з 1 вересня - всі категорії

Країна-агресор РФ продовжує вести повномасштабну війну проти Україну, через що в нашій країні триває загальна мобілізація.Чоловіків 18-60 років призивають до війська для захисту країни від окупантів, водночас деякі категорії громадян мають право на відстрочку, передають Патріоти України.

Підставою для надання відстрочки, зокрема, можуть бути певні сімейні обставини або здобуття освіти. Хто може отримати відстрочку від мобілізації з 1 вересня, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Хто в Україні має право на відстрочку від мобілізації

Підстави для надання відстрочки військовозобов'язаним громадянам визначені статтею 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Загалом таке право передбчане для наступних категорій громадян:

– заброньовані на період мобілізації та на воєнний час, що перебувають на спеціальному військовому обліку;

– жінки та чоловіки, які мають трьох і більше дітей до 18 років, або самостійно виховують та утримують дитину до 18 років, або які виховують дитину з інвалідністю до 18 років, або на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю І чи ІІ групи, або є усиновлювачами дитини до 18 років;

– чоловіки та жінки, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, своїми батьком та матір’ю, які за висновком МСЕК потребують постійного догляду, або які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, чи з інвалідністю III групи (за наявності певних захворювань);

– опікуни особи, визнаної судом недієздатною;

– чоловіки та жінки, які мають одного із своїх батьків або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

– члени сім’ї другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід, онуки) особи з інвалідністю I або II групи, які зайняті постійним доглядом за такою особою із інвалідністю;

– здобувачі освіти та працівники закладів освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Також право на відстрочку мають батьки, які виховують дитину із інвалідністю до 18 років, особи, визнані непридатними до військової служби, жінки та чоловіки на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю І чи ІІ групи, деякі категорії державних службовців й інші особи, що передбачені у ст. 23 закону"Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Як оформити відстрочку від мобілізації

Щоб оформити відстрочку, необхідно зібрати пакет документів, визначених постановою Кабміну від 16 травня 2024 року № 560.

Їх необхідно подати разом із заявою до ТЦК та СП, де військовозобов'язаний перебуває на обліку.

Зазначимо, напередодні Мінсоцполітики повідомило, що уряд вніс зміни до Порядку мобілізації військовозобов'язаних громадян, які доглядають або утримують хворих чи осіб з інвалідністю.

Зокрема, Кабмін переглянув документи, які підтверджують право на відстрочку для осіб, що утримують або здійснюють постійний догляд за рідними та близькими. Відтепер ці дві категорії людей та пакети документів, що підтверджують факт утримання або догляду, розмежовано.

Таку інформацію зазначають лише військовозобов’язані, які здійснюють догляд за хворими батьками дружини. ТЦК перевірятимуть її за даними державних реєстрів.

Окрім того, військовозобов'язаним, які мають батьків з інвалідністю І або II групи, більше не потрібно встановлювати факт здійснення догляду. За законом, дорослі діти, які мають непрацездатних батьків, зобов'язані їх утримувати й мають право на відстрочку.

Цією ж постановою змінено механізм отримання акту про встановлення постійного догляду, врегульовано процедуру та строк його видачі.

А особам, які доглядають за хворою дружиною/чоловіком, дитиною та/або своїм батьком/матір'ю більше не потрібно зазначати в заяві до ТЦК інформацію про відсутність інших працездатних членів сім'ї, а також подавати документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншими членами сім’ї.

Нагадаємо, відповідно до постанови № 560, заборонено призивати особу на період розгляду її заяви про надання відстрочки.

Водночас громадяни, які мають право на відстрочку та належним чином її оформили в ТЦК, під час проведення загальної мобілізації можуть бути прийняті на військову службу за контрактом за власним бажанням.

Варто знати! Хто може отримати відстрочку від мобілізації з 1 вересня - всі категорії

п’ятниця, 23 серпень 2024, 23:45

Країна-агресор РФ продовжує вести повномасштабну війну проти Україну, через що в нашій країні триває загальна мобілізація.Чоловіків 18-60 років призивають до війська для захисту країни від окупантів, водночас деякі категорії громадян мають право на від...

На суді заявив, що "не кається": Чоловік майже рік ховався від мобілізації і поплатився

п’ятниця, 23 серпень 2024, 23:15

У Рівненській області до 3 років позбавлення волі засудили чоловіка, який отримав повістку і майже рік ховався від мобілізації, передають Патріоти України. Про це йдеться у вироку Зарічненського районного суду Рівненської області. За даними суду, в жов...