Варто знати! Що робити, якщо людину незаконно утримують у ТЦК - пояснення юристів

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час представники ТЦК та СП разом з Національної поліцією можуть перевіряти документи військовозобов’язаних на вулиці та у громадських місцях, передають Патріоти України.

У яких випадках поліція може затримати військовозобов’язаного та як діяти, якщо його утримують у ТЦК та СП незаконно, пояснили фахівці "Юридичної сотні" виданню "Фокус".

У яких випадках поліція може затримати військовозобов'язаного

Нацполіція має право затримати військовозобов'язаного за порушення ст. 210 (порушення правил військового обліку) і 210-1 (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію) КУпАП:

  • коли до поліції звертається ТЦК та СП про необхідність здійснити адмінзатримання у зв’язку з вчиненням адмінправопорушення;
  • коли поліція під час перевірки документів виявила, що військово-обліковий документ відсутній або є інформація в реєстрах і базах даних про розшук такої особи;
  • якщо орган охорони державного кордону виявив, що в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів є відомості про подання такої особи в розшук.

Що робити, якщо особу затримали незаконно

Якщо військовозобов'язаного незаконно утримують у ТЦК та СП, людина має право зв'язатися з рідними, а також звернутися за безоплатною правовою допомогою з проханням надати адвоката за рахунок держави.

Юристи зазначали, що адвокат має викликати слідчо-оперативну групу і повідомити, що військовозобов'язаного утримують у ТЦК та СП. Далі — звернутися до суду на території, де розташований військкомат.

Експерти наголосили, що родичі військовозобов'язаного можуть звернутися до суду навіть посеред ночі. Для цього можна викликати охорону, яка чергує цілодобово і попросити зв'язати з начальником канцелярії. Той зобов'язаний викликати чергового слідчого суддю. І далі адвокат має подати скаргу про незаконне утримання людини під вартою.

Колишній чемпіон Латвії з боксу пожартував про російське громадянство, а далі щось пішло не так

неділя, 18 серпень 2024, 22:19

У Латвії Служба державної безпеки (VDD) "провела бесіду" з колишнім чемпіоном країни з боксу Микитою Смирновим після його жарту про те, що він отримав паспорт країни-агресора Росії. Про це 17 серпня повідомило агентство LETA, передають Патріоти України...

Про це мало хто знає: Українські водії ризикують втратити до 30 тисяч грн за порушення ПДР

неділя, 18 серпень 2024, 21:43

Українські водії, які виїжджають за межі України, можуть потрапити у халепу через незнання правил дорожнього руху в іншій країні. Зокрема, польське законодавство велику увагу приділяє стану автомобільних шин і передбачає величезні штрафи за "лису" гуму...