Ваші предки були митцями, якщо у вас таке прізвище - перевірте своє!

Ваші пращури були, найімовірніше, митцями, якщо у вас таке прізвище, передають Патріоти України.

Продовжуємо досліджувати походження українських прізвищ. Які прізвища вказують, що ваші предки мали відношення до якогось мистецтва. Про це розповідає у своєму дослідженні «Сучасні українські прізвища» мовознавець Юліан Редько.

Займалися мистецтвом, точніше малярством, скоріш за все пращури носіїв такого прізвища як Маляр та похідні від нього Маляренко та Малярик. Схоже походження мають прізвища Богомаз із похідним Богомазюк.

Якщо ваше прізвище Співак, ваші предки, найімовірніше, гарно співали, а якщо ваше Регент та Регенчук - мали стосунок до організації церковного хору.

Багато прізвищ пов'язаних з музикою. Напевно, ніхто не буде сумніватися, чим займалися пращури носіїв прізвища Музика. Від цієї назви утворилося зменшене Музичка і патронімічні Музиченко, Музичук. До заняття музикою мають стосунок і носії прізвищ Дармограй і Лихограй.

Як зазначає мовознавець, існує багато прізвищ, які походить від назви інструмента, на якому ньому грали. Серед них такі:

  • Скрипник, Скрипець, Скрипка. Похідні - Скрипчук, Скрипнюк, Скрип'юк, Скрипичайко, Скрипниченко.
  • Цимбаліст, Цимбаліста, Цимбалістий. Проте достеменно невідомо, що такі прізвища, як Цимбал, Цинбал з похідними Цимбалюк, Цимбалко, теж походять від назви інструмента, адже слово "цимбал" вживається і в переносному значенні.
  • Басістий, Баса, Басенко, Басюк. Предки носіїв цих прізвищ грали на контрабасі.
  • Дудар, Дудник і Дудаш утворені від назви дуди на якому грав музикант. Так само пояснюється походження зменшеного Дудка та утвореного від нього Дудко та одержаного по матері — Дудишин.
  • Прізвище Сопівник утворене від назви інструменту на діалекті "сопільник", звідси патронімічне Сопільняк. Від слова "сопілка" походить, певно, і прізвище Софілканич на Закарпатті.
  • Прізвище Бандура з похідним Бандуренко могло виникнути від музичного інструменту бандура, хоч тут, як і до слова "цимбал", як зазначає дослідник, можливі й інші пояснення.
Джерело: ТСН.ua

Більше половини нових ФОПів в Україні відкрили жінки: Стало відомо, який бізнес обирають найчастіше

понеділок, 20 травень 2024, 11:28

Понад 43 тисячі ФОПів в Україні у 2024 році створили жінки за даними Єдиного державного реєстру. Це більш ніж половина від загальної кількості новостворених ФОПів за перший квартал цього року. . Найчастіше жінки відкривають бізнес у сфері роздрібної то...

Скільки українців вже оновили дані через "Резерв+": У Міноборони назвали цифру

понеділок, 20 травень 2024, 10:50

Застосунком "Резерв+" скористалися 260 тисяч військовозобов'язаних українців. Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін. "Якщо говорити про застосунок "Резерв+", це сервіс новий, який запустився 18 травня, який одразу фактично викликав велики...