Важко повірити, але це факт: Чоловік гикав 68 років підряд

Гикавка – досить неприємне явище, яке створює відчутний дискомфорт, але, на щастя, досить швидко проходить. Однак не у всіх. Науці відомий випадок, коли чоловік страждав від гикавки впродовж 68 років. Але чому вона виникає? Видання Science Alert розповіло детальніше про явище гикавки та екстремальні її випадки, передають Патріоти України.

Що таке гикавка і звідки вона береться

Процес гикання починається з рефлексу, який викликає скорочення дихальних м'язів і голосових зв'язок, через що людина видає характерний звук. Викликати цей рефлекс може вживання алкоголю, переїдання, заковтування повітря під час жування, деякі ліки чи сміх.

Бувають одиночні гики та серійні, коли звук повторюється від 4 до 60 разів за хвилину. Не так багато відомо про те, чому вони виникають, але ми гикаємо навіть в утробі матері. Це дозволяє вченим припустити, що саме так плід готує свої м’язи до самостійного дихання.

В медицині це явище має назву singultus, що можна перекласти з латини як "переводити подих під час ридань". Поширеними способами впоратись з гикавкою є пиття води, полоскання горла холодною водою, дихання в паперовий пакет, затримка дихання і навіть гіпноз або акупунктура. Жоден із цих методів не був науково підтверджений, як ефективний чи безпечний.

Зазвичай напади гикавки здатні проходити самостійно без зайвого втручання. Для більш складних випадків розробили спеціальну соломинку HicAway, над якою працювали вчені-неврологи. Люди, які випробували її на собі, відгукувались про неї, як про ефективний засіб, але вона ще потребує подальших досліджень.

Чарльз Осборн та хронічна гикавка

Хронічною вважають гикавку, яка триває понад 48 годин – тоді її називають постійною, чи більше місяця – це вже непереборна. Вона може викликати виснаження, призводити до втрати ваги і бути симптомом серйозніших проблем зі здоров’ям. До них відносять, наприклад розлади центральної нервової системи, діабет, ускладнення після хірургічне втручання, рефлюкс, інсульт або рак, і це лише деякі з можливих причин.

При хронічній гикавці важливо звернутися до лікаря, оскільки лише детальне обстеження може виявити причину. Невелике дослідження показало, що у 80 відсотків пацієнтів з хронічною гикавкою були аномалії стравоходу або шлунка, і дві третини цих випадків піддавалися лікуванню.

В медицині є описаний випадок, коли пацієнту, який звернувся із гикавкою, що тривала три тижні, діагностували серцевий напад. В схожому випадку пацієнт гикав чотири тижні. А один музикант з Англії страждав від цього явища аж три роки, поки в нього не діагностували пухлину мозку. Операція допомогла вирішити проблему.

Що ж до Чарльза Осборна, то він 13 червня 1922 року під час роботи на фермі в Небрасці побачив свиню і в цей момент у нього раптово почалась гикавка. Ніщо не допомагало її зупинити. Жоден лікар не зміг визначити причину явища. Осборна лікували навіть чадним газом та киснем, але це тільки викликало у нього труднощі з диханням. З часом чоловік навчився дихати так, щоби звести гикавку до мінімуму, але подолати її так і не зміг.

Припинилась вона так само раптово, як і почалась. І так само без якихось видимих причин. Сталось це у лютому 1990 року. А у травні 1991 року Чарльз Осборн помер. За підрахунками дослідників, за своє життя він гикнув приблизно 430 мільйонів разів.

Сенсаційна знахідка на Київщині: Археологи виявили у Білогородці артефакт козацької доби, котрий музефікують для відвідин туристів

неділя, 8 вересень 2024, 6:50

Це село на околиці Києва в княжі часи було значним політичним і ремісничім центром, сліди колишньої значущості зберігала ще і 17 століття. Археологи Інституту археології НАН України знайшли унікальний артефакт у селі Білогородка на Київщині. Про це пов...

У Боярці декомунізували пам'ятник Павці Корчагіну (відео)

неділя, 8 вересень 2024, 6:20

Найбільш відома споруда містечка під Києвом, котра символізувала відомого на весь комуністичний світ героя автобіографічної книги Миколи Островського, поїхав у заслання. Відтепер пам'ятник знаходитиметься у Музеї монументального мистецтва тоталітарної ...