Важливо! Деякі українці можуть залишитись без пенсії - у ПФУ назвали причину

Для багатьох літніх українців пенсія - єдине джерело існування. Але вони його можуть втратити за певних умов. Наприклад, якщо поїдуть за кордон на постійне місце проживання. Про це розповіли у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України.

Через повномасштабну війну в Україні, багато наших співгромадян були змушені виїхати за кордон. І деякі з них, на жаль, вирішили вже не повертатись на батьківщину, а залишитися за кордоном. Є серед них і люди пенсійного віку.

Проте не всі знають, що при переїзді з України в іншу країну вони втрачають право на виплату української пенсії, якщо інше не було передбачено міждержавними договорами про взаємну виплату пенсій. Якщо такого договору не було, то Україна припиняє виплату пенсії своєму колишньому громадянину.

Проте, тут є невелика щілина у законі, якою може скористатися пенсіонер. Він не зобов'язаний попереджати Пенсійний фонд про переїзд до іншої країни. Щоправда, це зробить для нього Міграційна служба. Однак там не знають, на який період пенсіонер залишив батьківщину. Можливо, він повернеться найближчим часом, а можливо, і не повернеться ніколи.

При цьому якщо пенсіонер понад 6 місяців не отримував свою пенсію і не знімав грошей із пенсійної картки, то в такому разі виплата пенсії йому тимчасово припиняється – до його звернення в ПФУ і до з'ясування обставин. Як тільки пенсіонер, який не отримував грошей, звернеться із заявою до ПФУ та засвідчить свою особу, виплати йому негайно відновлять і заборгованість повернуть. Якщо не всю одразу, то поступово.

Але й тут є свій останній термін, перевищувати який не варто. Цей термін дорівнює трьом рокам. Після трьох років виплати можуть відновити. А ось невиплачену пенсію вже не повернуть.

Щодо пенсіонерів, які виїхали за кордон на ПМП, то для них держава передбачила невеликий бонус. Повідомивши ПФУ про свій від'їзд і знявшись з обліку за місцем проживання, пенсіонер отримає пенсію за півроку наперед

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...