Вбивча спека, рекордні опади та люті лісові пожежі: Кліматологиня пояснила, що відбувається з погодою на Землі

По всьому світу екстремальні погодні явища стають все більш поширеними. Рекордна кількість опадів, вбивча спека та люті лісові пожежі - ці погодні явища відбувалися і в минулому, але проблема полягає в тому, що зараз вони трапляються частіше та значно більшою мірою, передають Патріоти України.

Чому це відбувається і чи можна з цим щось зробити? Кліматологиня Кетрін Хейго пояснює більше про цей сплеск дивних погодних явищ і що це означає для нас, пише Space.com Хочемо ми цього чи ні, зміна клімату впливає на нас усіх: екстремальні погодні явища спричиняють зростання тарифів на страхування житла, наша їжа стає менш поживною, а питна вода дефіцитнішою.

Теплові хвилі

Почнемо з одного з найбільш очевидних наслідків зміни клімату: теплових хвиль. Оскільки світ стає теплішим, хвилі спеки не тільки стають частішими, але й набагато сильнішими.

Теплові хвилі виникають, коли атмосферна система високого тиску рухається і штовхає тепле повітря до землі. Проблема, з якою ми зараз стикаємося, полягає в тому, що системи високого тиску посилюються в міру нагрівання планети, каталізуючи порочне коло.

"Чим тепліше, тим сильніша система високого тиску, а чим сильніша система високого тиску, тим вона тепліша", – пояснює Хейго.

Іншим побічним наслідком глобального потепління є те, що тепліша атмосфера утримує більше водяної пари. Скрізь, де насичене вологою повітря проходить над сушею або збирається в систему штормів, воно може викликати сильніші опади, наприклад, сильніші дощі та сніжні бурі.

Атмосферні річки є одним із великих гравців, коли йдеться про сильні опади. Атмосферна ріка – річка вологи в небі. Коли один із них наближається до гори, повітря змушене підійматися. При цьому повітря охолоджується, а вода конденсується та випадає у вигляді дощу.

"Тож відбувається те, що атмосферні річки стають сильнішими та більшими, тому що вони забирають набагато більше водяної пари. Зрештою, чим тепліше, тим більше води випаровується з океану" – продовжила Хейго.

Зливи та повені

Цього року зливи та повені вже спричинили хаос у всьому світі, і, схоже, це не припиниться найближчим часом. Урагани й тайфуни – це різновид погодних явищ, відомих як тропічні циклони. Незалежно від їх назви, ці шторми унікальні тим, що живляться теплою океанською водою. Океани планети особливо вразливі до зміни клімату та потепління.

"90% додаткового тепла, що утримується в кліматичній системі, йде в океан, а не в атмосферу", – пояснює кліматологиня. Це означає, що є багато енергії для живлення сильніших штормів. Таким чином, більша частина штормів посилюється й перетворюється на урагани, тайфуни та тропічні циклони.

Лісові пожежі

Іншим значним наслідком зміни клімату є збільшення частоти сильних лісових пожеж. Лише за перші три місяці 2024 року в США лісові пожежі знищили понад 680 тисяч гектар землі.

Сезони лісових пожеж почали наставати раніше і тривають довше. Наприклад, цьогорічний сезон лісових пожеж у Канаді розпочався у лютому, а раніше вони починалися лише в березні. Згідно зі звітом Бі-Бі-Сі, загальна площа пожеж у 2023 році була у вісім разів більша, ніж у середньому за 40 років. На жаль, цей руйнівний сценарій стане більш поширеним через зміну клімату.

На відміну від лісових пожеж у США, більшість лісових пожеж у північних лісах, як і ті, що спостерігаються в Канаді, спричинені ударами блискавки, а не людьми. Вчені прогнозують збільшення частоти блискавок на 11-31% для кожного ступеня глобального потепління. Це відбувається тому, що тепліше повітря може утримувати більше вологи, приблизно на 7% більше вологи на кожен градус за Цельсієм. Оскільки вологість є ключовим компонентом розвитку грози, чим більше вологи в повітрі, тим вище ймовірність грози та супутніх ударів блискавки.

"Куди б ми не озирнулися по всьому світу, ми бачимо, що ці погодні явища набувають масштабів через зміну клімату, і вони наражають нас усіх на небезпеку", – коментує Кетрін Хейго.

Хоча в морі негативних новин про зміну клімату може бути важко знайти щось позитивне, будьте певні, що припливи змінюються. Люди все більше усвідомлюють наслідки та серйозність зміни клімату. Однак залишається невизначеним, чи достатньо швидко ця обізнаність поширюється. Очевидно лише те, що ми всі несемо відповідальність за зміну клімату і можемо вжити заходів для її пом’якшення.

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...