Вбивство прем'єр-міністра Улофа Пальме: У Швеції розкрили загадковий злочин 34-річної давнини

59-річного прем'єра Пальме застрелили в спину, коли він йшов додому з кінотеатру зі своєю дружиною Лізбет у Стокгольмі.

Прокурори Швеції заявили, що знають, хто вбив колишнього прем'єр-міністра країни Улофа Пальме в 1986 році. Щоправда, підозрюваний вже загинув. На думку слідчих, убивця - Стіг Енгстром, також відомий як "людина скандії", який наклав на себе руки у 2000 році. Тому прокуратура закриває розслідування справи Пальме, яке тривало 34 роки, заявив генеральний прокурор Крістер Петерссон, повідомляють Патріоти України.

59-річного прем'єра Пальме застрелили в спину, коли він йшов додому з кінотеатру зі своєю дружиною Лізбет у Стокгольмі. Він був без охорони, а вбивство сталося посеред однієї з найбільш жвавих вулиць міста. Десяток свідків бачили, як високий чоловік здійснив кілька пострілів, перш ніж покинути місце злочину.

У 1989 році за вбивство засудили дрібного злочинця Крістера Петтерссона, але згодом вирок скасували через брак доказів. У 2004 році Петтерссон помер. Лізбет Пальме померла в 2018 році, так і не дізнавшись, хто вбив її чоловіка.

Хто такий Стіг Енгстром?

Стіг Енгстром також відомий як "людина скандії", оскільки був співробітником страхової компанії Skandia. У вечір вбивства він саме працював неподалік. Він проходив по справі як один з 20 свідків, а потім наклав на себе руки у 2000 році.

Вперше його запідозрив журналіст Томас Петтерссон. Тож через 18 років після смерті Енгстрома поліція почала детальніше вивчати його. Зокрема, він брехав про окремі моменти після вбивства. Стверджував навіть, що намагався реанімувати Пальме. Крім того, пізніше з'ясувалося, що він вчився володіти зброєю.

Припускають, що Енгстром міг вбити Пальме через ліві погляди прем'єр-міністра. Колишня дружина Енгстрома, яку допитали у справі в 2017 році, заявляла пресі, що не вірить у його провину. "Він був занадто великим боягузом. Він би й мухи не зачепив", - сказала вона.

Хто були ворогами Пальме?

Довгі роки вбивство прем'єр-міністра інтригувало суспільство. З'явилось багато теорій, чому вбили цього харизматичного політика. Розкриттям убивства був одержимий культовий шведський автор детективів Стіг Ларссон, який написав "Дівчину з татуюванням дракона".

Пальме очолював Соціал-демократичну партію Швеції. Його знали за досить різкими висловлюваннями щодо міжнародної та внутрішньої політики.

У Швеції він нажив ворогів серед власників бізнесу, провадячи соціальні реформи та виступаючи проти ядерної енергетики. На міжнародній арені Пальме критикував СРСР за вторгнення до Чехословаччини, США за бомбардування Північного В'єтнаму та режим апартеїду у Південній Америці за расистську політику.

Джерело: ВВС

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...