Вчасно замінила безцінну книгу: Працівниця музею в Ізюмі врятувала від окупантів 300-річне Євангеліє

Діна Листопад, працівниця Ізюмського краєзнавчого музею, розповіла Суспільному, як разом із колегами переховувала Євангеліє від окупантів перед тим як місто захопили російські війська, передають Патріоти України.

Це найцінніший експонат музею — друковане Євангеліє в срібному з позолотою окладі 1707 року, видане гетьманом Іваном Мазепою. «Оклад заслуговує особливої уваги — це срібло з позолотою, в стилі українського бароко. Ми почали ховати найцінніше. По-перше — дорогоцінні метали, потім такі предмети, які мають особливу цінність, в тому числі - це Євангеліє. За всю історію книжкового друку воно випускалося всього двічі», — розповіла про нього музейниця.

Щоб врятувати книгу працівникам довелося вдатися до хитрощів, аби росіяни її не знайшли. «Про цю книгу знали багато людей, якби ця інформація дійшла до орків, вони могли його шукати в музеї. Тому ми поставили у вітрину колового огляду книгу, яка трохи її нагадувала. Я вважаю, що мародери та росіяни не помітили різниці, і таким чином колекцію вдалося врятувати», — пояснила вона.

Зараз Євангеліє знаходиться у сховищі під охороною військових. Ізюм перебував в окупації з квітня до вересня, і зазнав масштабних авіаударів. Будівля краєзнавчому музеї перебуває у поганому стані, є потрапляння у дах. Тим не менш експозиція музею зберіглася попри те, що місто виявилось сильно пограбоване.

Діна Листопад із родиною вдалося евакуюватися з Ізюму у березні. Зараз вона працює у краєзнавчому музеї цього міста.

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно