Вчені б'ють на сполох: Танення льодовиків Аляски наближається до незворотної критичної точки

Нове дослідження показує, що льодовики у великому льодовиковому полі Аляски тануть дуже швидко. Вони можуть досягнути точки незворотного зменшення раніше, ніж передбачалося вченими, передають Патріоти України

Дослідження під керівництвом науковців з британського Університету Ньюкасла виявили, що втрата об'ємів на льодовику Джуно, який пролягає на кордоні між Аляскою та Британською Колумбією (Канада), різко зросла з 2010 року. Експерти б'ють на сполох, адже це є надзвичайно тривожним дзвіночком, пише ScitechDaily.

Команда, до якої також входили університети Великобританії, США та Європи, переглянула записи, починаючи з 1770 року, і визначила три різні періоди зміни об’єму льодовикового поля. Вони побачили, що втрата об’єму льодовика залишалася доволі постійною з 1770 по 1979 рік. Проте з 2015-2019 темпи скорочення площі льодового поля були в п’ять разів швидшими порівняно з 1948-1979 роками.

За словами дослідників, збільшення швидкості танення льодовика також супроводжувалося збільшенням його фрагментації. Команда науковців виявила різке збільшення роз’єднань, коли нижні частини льодовика відокремлюються від верхніх частин.

Найбільш тривожним є той факт, що 100% льодовиків, нанесених на карту у 2019 році, відступили відносно свого положення в 1770 році, а 108 льодовиків зникли повністю.

"Дуже тривожно те, що наше дослідження виявило швидке прискорення з початку XXI століття темпів втрати льодовика на льодовому полі Джуно. Крижані поля Аляски – переважно плоскі, плато – особливо вразливі до прискореного танення в міру потепління клімату. Адже втрата льоду відбувається по всій поверхні", – сказала авторка дослідження, старша викладачка Університету Ньюкасла доктор Бетан Дейвіс.

Вчена також додала, що оскільки льодовик на плато Джуно продовжує стоншуватися, а лід відступає до нижчих рівнів і теплішого повітря, процеси зворотного зв’язку, які це запускають, ймовірно, перешкодять майбутньому відростанню льодовиків, "потенційно підштовхнувши льодовики за переломну точку до незворотної рецесії".

На Алясці розташовані одні з найбільших у світі льодових полів плато, і їх танення є головним фактором поточного підвищення рівня моря. Дослідники вважають, що процеси, які вони спостерігали в Джуно, ймовірно, вплинуть на інші подібні крижані поля на Алясці та в Канаді, а також у Гренландії, Норвегії та інших високоарктичних місцях.

Науковці припустили, що зважаючи на постійні зміни клімату та глобальне потепління, їхні розрахунки щодо танення льодовиків у майбутньому можуть бути неточними. Тобто темпи зменшення льодовиків, ймовірно, стануть ще стрімкішими.

"Ця робота показала, що різні процеси можуть прискорити танення. А це означає, що поточні прогнози щодо льодовиків можуть бути навіть занадто малими та недооцінювати танення льодовиків у майбутньому", – підсумувала Бетан Дейвіс.

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...