Вчені назвали нову причину вимирання динозаврів

Ще до зіткнення Землі з гігантським астероїдом динозаври вже відчайдушно боролися за своє існування через безліч різних чинників.

Останні дослідження геологів і палеонтологів дозволили вченим краще розуміти процеси, які призвели до вимирання динозаврів. Виявилося, що найвідоміша і популярна версія причини цієї події, а саме - падіння астероїда, є не зовсім вірною. Насправді процес зникнення доісторичних ящерів почався ще задовго до цього катаклізму і розтягнувся на цілі десятки, а то і сотні тисяч років, а не стався відразу, як думає переважна більшість людей, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Fox News розповідає про те, як група дослідників під час вивчення скам'янілих раковин древніх морських молюсків, виявила те, що, мабуть, є глобальним сигналом як різкого потепління в океані, так і явно підвищеної концентрації ртуті. На думку експертів, найбільш вірогідною причиною цих процесів послужило виверження Декканських пасток в Індії.

Судячи з усього, активність древніх супер-вулканів привела до істотного підвищення концентрації токсичних елементів у верхніх шарах земної кори, через що їх випаровування, в тому числі і ртуті, потрапили в атмосферу і заразили більшість представників давньої біосфери. Це підтверджують надлишки ртуті в раковинах молюсків, які були описані вище.

"Вперше ми можемо дати уявлення про різні кліматичні і екологічні наслідки вулканізму Деккан-пастки, проаналізувавши один матеріал, - сказав провідний автор нового дослідження Кайл Мейер. - Було неймовірно дивно бачити, що ті ж самі зразки, де було зафіксовано максимальне підвищення температури моря демонстрували найвищі концентрації ртуті", - розповідає автор статті в Fox News Chris Ciaccia.

Дослідження показали, що в древніх раковинах концентрація ртуті була порівнянна з раковинами їх прісноводних родичів із заражених цим металом ділянок Південної Вірджинії в Південній Америці. За словами співавтора дослідження Сьєрри Петерсен, в цьому районі заборонено промисел через високий рівня ртуті.

Ртуть, а точніше її випаровування і безліч з'єднань, це дуже токсичні речовини, які викликають ускладнення не тільки у людей, але і у багатьох риб і інших диких тварин. Саме вулкани є найбільшими постачальниками цього металу з надр планети на поверхню. Скам'янілі раковини, які містять ртуть, знову підтверджують думку про те, що отруєння цим металом могло мати негативний вплив на динозаврів.

Масове виверження Декканських пасток, яке сформувало велику частину сучасної західної Індії, відбулося за багато тисяч років до падіння астероїда, який залишив після себе кратер Чиксулуб на півострові Юкатан. Ці вулкани викинули в атмосферу колосальну кількість ртуті, через що стародавні ящури вже почали вимирати, а зіткнення з астероїдом лише наблизило їх неминучу загибель і стало останнім цвяхом в кришці їх труни.

Як би там не було, а недавно ряд вчених заявили про те, що вони не виключають, що незабаром зможуть провести унікальний експеримент, завдяки якому на нашій планеті знову будуть жити величезні динозаври. Раніше вони вважали, що сюжет фільму "Парк Юрського періоду" - не більше, ніж гарна фантастика, проте тепер їх думка з цього приводу вже не така однозначна.

Одну людину діставали прямо з-під коліс: Голова райдержадміністрації влетів у натовп людей в Броварах (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:54

Голова райдержадміністрації у Броварах влетів на авто в натовп людей, четверо людей отримали тяжкі травми, передають Патріоти України. Троє людей отримали переломи, ще одну людину діставали прямо з-під коліс авто. Йдеться про голову райдержадміністраці...

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...