Вчені підтвердили, що від картоплі можна розтовстіти у середньому віці: Що з нею не так

Вчені підтвердили, що від картоплі можна розтовстіти у середньому віці й назвали ще 2 овочі, які є "небажаними" для людей середнього віку з точки зору збільшення маси тіла. Відповідний експеримент провела Гарвардська школа громадської охорони здоров’я TH Chan, пише Express, передають Патріоти України

В рамках дослідження дієтологи протягом 24 років відстежували зміни ваги у 136 432 людей, аналізуючи їхні анкети щодо стану здоров'я з 1985 по 2014 рік. Зазначається, що для вибірки обрали людей 65 років або молодше. Від початку досліду учасники експерименту оновлювали свої дані кожні 4 роки.

В середньому вони набирали по 1,5 кг (3,3 фунта) протягом кожного циклу перевірки. Врешті, за підсумками 24 років дослідження, піддослідні погладшали на 9,5 кг (1,5 стоуна). Однак ті, хто мав у своєму харчовому раціоні картоплю, горох та кукурудзу, ризикували погладшати швидше. Вчені пов'язують це явище з тим, що згадані овочі містять в собі багато крохмалю.

В середньому ця група могла набрати на 2,5 кг (5,7 фунтів) більше ваги за той самий період часу у порівнянні з групою, яка серед овочів обирала брокколі, моркву або шпинат у свій "овочевий кошик".

"Люди, які їли некрохмалисті овочі, такі як брокколі, морква та шпинат, як правило, набирали 6,6 фунтів менше, ніж ті, хто їв крохмалисті овочі", - додали вчені.

Також під час досліду з'ясувалося, що особливо вразливою категорією у питанні набору маси від картоплі, кукурудзи та гороху виявилися жінки.

Дослідники кажуть, ймовірно, крохмаль в зазначених овочах провокував збільшення глікемічного навантаження на організм - підвищував рівень цукру в крові, що мало свої наслідки для ваги людини.

"Перехід на продукти з високим вмістом клітковини, такі як цільнозернові або ж фрукти, наприклад, яблука, може зменшити ефект відчуття середнього віку", - зазначили вчені.

Разом з тим там акцентували, що зроблені висновки - лише поверхневий результат дослідження, адже не можна гарантувати, що піддослідні правильно вказували свої дані в анкеті.

"Тому не можна сказати, що вживання певних овочів викликає збільшення ваги. Однак ці результати підкреслюють потенційну важливість якості та джерела вуглеводів для довгострокового контролю ваги", - підкреслили в Гарвардській школі. Зазначається, що для людей, які намагаються побороти зайву вагу, ці висновки можуть стати в пригоді.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...