Вчені попередили про смертельну небезпеку популярного одягу

Тканини сучасного одягу можуть містити хімікати, смертельно небезпечні для життя. До такого висновку прийшли швейцарські вчені з Лозанни, які запропонували створити закон, що змушує виробників одягу вказувати повний список речовин, повідомляють Патріоти України.

Одяг служить захисним бар'єром від фізичних і хімічних небезпек. Тим не менш, він також може піддавати нас впливу потенційно токсичних хімічних речовин і біологічних частинок в залежності від того, як ми використовуємо і обробляємо тканини. Деякі речовини видаляються при пранні, сушці і зберіганні одягу, в той час як інші залишаються на місці і від них важко позбутися.

Уточнюється, що ці потенційно токсичні речовини включають молекулярні сполуки, абіотичні частки і біотичні частки, які можуть потрапити в легені.

"Але ніхто не може сказати, що не піддають ці нові матеріали нас впливу більшої кількості хімікатів і частинок, ніж натуральні волокна", — уточнили дослідники.

За даними вчених, нормальний одяг може містити велику кількість частинок і субстанцій, які вдихає володар. Однак можливі ризики для здоров'я поки мало вивчені. Експерти впевнені, що одяг може бути значущим джерелом частинок і хімікатів.

Як приклад вони привели ситуацію з відділенням для новонароджених, де якість повітря впливає на розвиток імунної системи малюків. Дослідники порадили регулярно прати одяг з екологічно чистими миючими засобами, поки ініціативу не було введено, а вплив часток не було нормально вивчений.

"Західні країни охопить хаос громадянської війни": Ілон Маск "спрогнозував", що чекає на Європу

середа, 24 квітень 2024, 12:39

Західні країни рано чи пізно захопить хаос громадянської війни. Про це заявив у соцмережі Х американський мільярдер Ілон Маск. Таким чином він відреагував на публікацію канадського професора Гада Саада, який спрогнозував конфлікт через міграційну політ...

Житель Прикарпаття захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", але далі втрутилась СБУ (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:27

В Івано-Франківську судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками". Йому "світить" до 8 років в'язниці. Про це повідомили у Службі безпеки в Івано-Франківській області, передають Патріоти України. Інтерне...