Вчені розгадали страшну таємницю стародавнього озера в Гімалаях - там знайшли останки сотень людей (фото)

Таємниця озера Роопкунд - льодовикового озера, яка розташоване в гірській системі Гімалаї, а на його березі лежать близько 800 людських скелетів, бентежить вчених майже 80 років. Озеро розташоване на висоті 5029 метрів над рівнем моря і збільшується та зменшується з порами року. Коли воно скорочується, на його березі з'являються останки до 800 людей. Про це пише видання Express,передають Патріоти України.

Досі невідомо, яким чином в озері з’явилося це скупчення мертвих тіл, і десятки груп дослідників намагалися пролити світло на появу останків протягом багатьох років. Одна з теорій припускала, що це була місцева цивілізація, яка була знищена під час катаклізму. Інша теорія стверджувала, що це армія, яка загинула в бою, перебуваючи на мілководних берегах озера Роопкунд. Третя думка - це місце поховання місцевого села, яке постраждало від епідемії.

Однак останнє дослідження показало, що жодна з цих подій не могла бути правдою. Дослідники з 16 різних установ планети проаналізували деякі останки та виявили, що останкам характерно генетичне різноманітт. Це свідчить про те, що всі особи були з різних кіл і груп.

Наприклад, було встановлено, що деякі особи були схожі на людей, що живуть у південно-східній Азії, тоді як інші були більш схожими на мешканців сучасної Європи, особливо на жителів грецького острова Крит. Більше того, серед цих людей не знайдено зброї, що виключає можливість їх загибелі в бою.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature Communications, були виявлені як чоловіки, так і жінки, а деякі з людей померли понад 1000 років.

"Радіовуглецеве датування вказує на те, що ці останки не зберігалися одночасно. Група з 23 осіб має походження, яке потрапляє в діапазон варіацій сучасних південних азіатів. Ще 14 мають родовід, типовий для східного Середземномор'я. Ми також ідентифікуємо одну особу з походженням, пов'язаною з Південно-Східною Азією. Усі особи з походженням, пов’язаними з Південною Азією, датуються 800 р. н. е", - йдеться в дослідженні.

"Це заперечує будь-які пояснення, що стосуються однієї катастрофічної події, яка призвела до їх смерті. Досі незрозуміло, що сталося на озері Роопкунд, але тепер ми можемо бути впевнені, що смерть цих людей неможливо пояснити однією подією. Ми все ще шукаємо відповіді", - заявив провідний автор дослідження і докторант Гарвардського університету Ідаоін Харні.


Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...