Проливає світло на еволюцію: Вчені розгадали таємницю, як тварини вперше вийшли з океану на сушу 390 млн років тому

Дослідники з США та Великої Британії виявили, що вихід хребетних з океану і завоювання ними суші, яке відбулося близько 390 мільйонів років тому, збігається з розвитком у них плечової кістки. Про це повідомляє видання The Daily Mail, передають Патріоти України.

У своєму дослідженні команда вчених з Кембріджського університету проаналізувала тривимірні реконструкції 40 скам'янілих плечових кісток, включаючи недавно зібрані зразки, вік яких перевищує 350 мільйонів років. Дані обробляла комп'ютерна програма протягом тисяч годин - протягом майже чотирьох років - щоб оцінити, як кістка змінювалася з часом і який вплив це могло мати на те, як перші сухопутні істоти рухалися.

"Ми прийшли до ідеї, що плечова кістка повинна бути в змозі розповісти нам про функціональну еволюції руху, коли відбувся перехід від риби, яка просто плаває, до істот, які вийшли на сушу і начади ходити", - сказав автор дослідження Блейк Діксон.

Аналіз охопив перехід від водних риб до наземних чотириногих, включаючи проміжний тип з раніше невідомими руховими здібностями. Дослідники виявили, що поява кінцівок в цій останній групі збіглося з переходом на сушу, але ці піонери були не вправні в ходьбі.

Коли ці істоти покинули воду, їх плечові кістки змінили форму, що призвело до появи нових функціональних характеристик, які виявилися більш корисними для життя на суші. Пізніше кістка перетворилася в більш міцну, витягнуту і викривлену, що призвело до більш ефективної ходи, яка допомогли підживлювати нове біологічне різноманіття і розширювати екосистеми. Цей аналіз допоміг розгадати одну з найбільших еволюційних трансформацій, які коли-небудь відбувалися.

І це не шкода для зору! Названо головну небезпеку смартфонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:40

Головну небезпеку мобільних телефонів назвало видання The Sun із посиланням на нещодавно проведене дослідження, передають Патріоти України. Журналісти видання повідомили, що під час дослідження вчені взяли мазки з сидінь унітазів та зі смартфонів та ві...

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...