Вчені розгадали таємницю останків тварини, що жила 100 млн років тому (фото)

Скам'янілі останки тварини, яка мешкала на Британських островах близько 100 мільйонів років тому, помилково було прийнято за шипи акулячих плавників. Дослідники з Портсмутського університету з'ясували, що насправді кістки є фрагментами щелепи птерозавра. Про це повідомляє видання Daily Mail з посиланням на опубліковані результати дослідження, передають Патріоти України.

Останки, які були виявлені під час видобутку фосфатів на болотах і вважалися шипами акулячих плавників, зберігалися в британських музеях. Дослідники з Портсмута звернули увагу на деякі відмінності, які дозволили класифікувати знахідку як фрагменти щелепи птерозавра.

"Однією з таких особливостей є крихітні отвори, через які нерви виходять на поверхню і використовуються птерозаврами як органи чуття. У шипів акулячих плавників їх немає, але ранні палеонтологи явно упустили ці особливості", - зауважив автор дослідження, палеонтолог хребетних Рой Сміт з Портсмутського університету.

Таким чином, два з виявлених примірників були ідентифіковані як птерозавр під назвою Ornithostoma. Ще один екземпляр явно відрізняється, але його вид поки залишається палеонтологічної загадкою.

"Це дуже цікаво - виявити цього загадкового птерозавра прямо тут, у Великій Британії. Невеликий дзьоб відрізняє його від Ornithostoma, можливо, так само, як велика біла чапля може відрізнятися від чаплі", - зауважив ще один дослідник, палеобіолог Дейв Мартіл з Портсмутського університету. Відомо, що птерозаври з такими дзьобами в той час мешкали в Північній Африці.

"Ця знахідка важлива, тому що вона розширює наші знання про ці стародавніх і чарівних літаючих доісторичних рептилій", - додав професор Мартіл.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...