Вчені розкопали 5 000-річну гробницю з 14 скелетами - такого вони ще не бачили

У Шотландії на Оркнейських островах археологи виявили неолітичне поховання із руїнами складної будівлі. В одному з шести приміщень гробниці дослідники виявили 14 скелетів чоловіків, жінок і дітей, двоє з яких поховані у позі обіймів. Про це пише The Guardian, передають Патріоти України.


Круглу гробницю діаметром понад 15 метрів виявили на одному з Оркнейських островів неподалік міста Кіркволл. Локація була значною мірою зруйнована у XVIII-XIX століттях внаслідок видобування каменю.

Наприкінці ХІХ століття син місцевого фермера натрапив на руїни стіни, а також кам'яну булаву та кулю і вісім скелетів. Про знахідки повідомив до газети антиквар, приділивши їм кілька абзаців і припустивши, що це останки старого поховання. Ніхто й не очікував, наскільки старою була гробниця, поки нещодавно нею не зацікавився археолог Університету Центрального Ланкаширу, натрапивши на повідомлення у старій газеті. Відправившись на розкопки до Оркнейських островів, археологи розкопали велику будівлю від 3000-х років до нашої ери.

На одному з каменів навіть збереглися відмітки. Надалі вчені хочуть провести ДНК-аналіз решток, щоб з'ясувати більше про похованих, зокрема, чи були вони родичами.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...