Вчені розповіли про дивну знахідку - на 7 тис. років старша за Стоунхендж (фото)

Вчені вивчили дерев'яну статую Шигірського ідола, вік якого становить понад 12 тисяч років. Про це повідомляє Science alert, передають Патріоти України.

Артефакт був знайдений в 1890 році на Уралі в Росії. Він упродовж тисячоліть лежав в торф'яному болоті. Його вік став відомий після радіовуглецевого датування. Однак спочатку припускали, що статуї близько 9 750 років. Але в 2018 році нове дослідження вчених з Геттінгенського університету в Німеччині та Інституту археології РАН в Росії показало, що артефакту 11 600 років.

При цьому вік дерева, використаного в скульптурі, становить близько 12 250 років. Оскільки Шигірський ідол був зроблений зі стовбура модрини з 159 річними кільцями, це говорить про те, що сама статуя була вирізана близько 12 100 років тому - приблизно на 500 років раніше, ніж показав аналіз 2018 року.

"Ідол був вирізаний в епоху сильних кліматичних змін, коли ранні лісу тягнулися від теплішої пізньої льодовикової до післяльодовикової Євразії", - сказав один з учених.

Дослідників здивувала збереження статуї. Але також багато експертів вважали, що стиль мистецтва занадто складний для людей того часу. Майстри явно мали навичками обробки та різьблення по дереву. Вчені не можуть визначити, для чого був створений і використовувався Шигірський ідол. Але вони впевнені, що це не єдиний артефакт в своєму роді.

Відомий спортсмен, а нині боєць спецпідрозділу СБУ Стаховський назвав головну перевагу росіян і що цьому протиставити

субота, 4 травень 2024, 4:15

Легенда тенісу в Україні Сергій Стаховський служить у лавах СБУ з 2023 року. Бувши на різних ділянках фронту та аналізуючи ситуацію, він сказав, у чому Росія переважає Україну. Про це він розповів в інтерв'ю "РБК-Україна", передають Патріоти України. З...

Депортації бути? У Чехії зробили заяву щодо українців призовного віку, які ухиляються від мобілізації

субота, 4 травень 2024, 3:25

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна не підтримує позицію тих українських чоловіків, які намагаються уникнути мобілізації виїздом за кордон. Водночас визнав, що механізми держави обмеженні в питанні депортації таких люде...