Вчені відтворили обличчя Юлія Цезаря, застосувавши новітні технології. Як виглядав батько Римської імперії

Голландські вчені, здійснивши детальну 3D-реконструкцію, представили світові новий погляд на обличчя одного з найвидатніших діячів стародавнього Риму— Юлія Цезаря. За допомогою передових технологій було відтворено не лише риси обличчя, але й унікальну особливість Цезаря, яка могла формуватися ще з моменту його народження.

Науковці з Національного музею старожитностей у Лейдені, що у Нідерландах, представили цифровий портрет Цезаря, використовуючи як основу мармурові погруддя з Лейдена і Туріна, а також монети з його зображенням. Це дослідження виявило, що римський воєначальник мав помітну випуклість на голові, яка, на думку археолога і антрополога Майї Доллосі, могла бути результатом складних пологів.

Реконструкція обличчя Юлія Цезаря

Процес реконструкції передбачав використання 3D-сканування, щоб максимально точно відтворити зовнішність Цезаря на основі існуючих артефактів. Враховуючи значні пошкодження лейденського погруддя, зокрема, відсутність деяких частин обличчя, таких як ніс і підборіддя, вчені використали зображення з другого погруддя, знайденого в Тускулі, для відновлення зниклих деталей.

Читайте також: Один з найбільших діамантів світу назвали проклятим

Цей новий портрет Юлія Цезаря дає змогу глибше зрозуміти його історичний образ, показуючи не тільки впливового лідера, але й людину зі своїми унікальними фізичними особливостями. Майя Доллосі відзначила, що знахідка цієї фізичної особливості додає реалістичності до історичного образу Цезаря, підкреслюючи, що такі деталі не можна було вигадати.

Грабунок триває: Окупанти на Луганщині збираються передати житло українців силовикам і мігрантам

неділя, 30 червень 2024, 21:28

На тимчасово окупованій частині Луганської області представники угруповання "ЛНР" збирається "узаконити" передачу житлових приміщень з ознаками "безхазяйного майна" російським силовикам, службовцям країни-агресора, та мігрантам з Центральної Азії, пере...

"Ми наближаємося до літнього піку": У ДТЕК пояснили, чому вночі відключають світло і як складають графіки

неділя, 30 червень 2024, 21:15

Постійні обстріли ЗС РФ, ремонт енергоблоків АЕС і спекотна погода - все це збільшує навантаження на українську енергосистему. Через це в останній декаді червня суттєво збільшилися періоди відключення світла. І це ще не межа. Про це розповів виконавчий...