Вчені виявили причину смертельних тромбів, пов'язаних із вакцинами J&J та AstraZeneca

Рідкісні, але смертельні тромби, пов'язані з вакцинами проти Covid-19 від компаній Johnson & Johnson та AstraZeneca, були спричинені аутоімунною реакцією, до якої деякі люди генетично схильні.Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі The New England Journal of Medicine, пише Time.

Науковці вважають, що це відкриття вплине на розробку майбутніх вакцин.

Згідно з результатами дослідження, вакцини на основі аденовірусу, як-от J&J та AstraZeneca, містять компонент, який у генетично схильних людей може викликати вироблення незвично структурованих антитіл проти білка, залученого до згортання крові. Дослідники планують ідентифікувати цей компонент і спробувати видалити його за допомогою генної інженерії.Голова відділу імунології Університету Фліндерс в Південній Австралії Том Гордон, чиє молекулярне дослідження призвело до цього відкриття, зазначив, що гематологи та фахівці з інтенсивної терапії, ймовірно, виявлятимуть більше випадків ризику тромбозів через цей компонент, оскільки стають більш обізнаними про це ускладнення.

За даними Єльської школи медицини, з понад 18 мільйонів людей, які отримали одноразову вакцину J&J, 60 осіб стикнулися з явищем тромбозу. Дев'ять з них померли.

Летальні випадки, пов'язані з тромбами, призвели до вилучення або обмеження використання вакцини AstraZeneca у кількох країнах, зокрема у Данії та Норвегії у 2021 році. В Австралії ускладнення виникало у 2-3 людей на 100 000 вакцинованих віком до 60 років, і з березня 2023 року вакцина більше не доступна. Європейська комісія відкликала дозвіл на маркетинг цієї вакцини в березні 2024 року.

"AstraZeneca вітає подальше дослідження можливого механізму виникнення тромбозу з синдромом тромбоцитопенії (TTS), оскільки, попри ретельне розслідування, ми все ще не розуміємо механізму, який у дуже рідкісних випадках може бути тригером для TTS", – сказав представник компанії.

Johnson & Johnson також заявила, що підтримує дослідження, які допомагають у розробці безпечних та ефективних вакцин.

"Необхідно більше даних для повного розуміння потенційних факторів, які можуть бути пов'язані з цією рідкісною подією, включаючи її можливий зв'язок з аденовірусами та іншими вірусами, щоб зробити відповідні висновки про основу патогенезу", – йдеться в електронному листі компанії.

Зазначається, що обидві вакцини відіграли важливу роль у програмах вакцинації на ранніх етапах пандемії. Одне з досліджень показало, що вакцина AstraZeneca врятувала приблизно 6,3 мільйона життів у 2021 році.

Від спеки люди... тупішають та стають схильними до правопорушень: Вчені шокували висновниками

середа, 10 липень 2024, 6:47

Спека, ймовірно, впливає на префронтальну кору головного мозку, яка відповідає за самоконтроль, передають Патріоти України. Як повідомляє сайт Університету штату Вашингтон, спекотна погода знижує ефективність роботи мозку людини та підвищує схильність ...

"Охматдит" в нашому серці, росіян потрібно обов'язково покарати: Зіркова американська кіноакторка засудила агресію РФ та звернулася до диктатора

середа, 10 липень 2024, 0:14

Американська акторка Джеймі Лі Кертіс, яка відома за фільмами "Все завжди і водночас", "Геловін", "Чумова п'ятниця" та іншими кінороботами, засудила агресію РФ та звернулася до диктатора. . Після подій 8 липня, коли росіяни в черговий раз вчинили теро...