Вчені виявили причину смертельних тромбів, пов'язаних із вакцинами J&J та AstraZeneca

Рідкісні, але смертельні тромби, пов'язані з вакцинами проти Covid-19 від компаній Johnson & Johnson та AstraZeneca, були спричинені аутоімунною реакцією, до якої деякі люди генетично схильні.Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі The New England Journal of Medicine, пише Time.

Науковці вважають, що це відкриття вплине на розробку майбутніх вакцин.

Згідно з результатами дослідження, вакцини на основі аденовірусу, як-от J&J та AstraZeneca, містять компонент, який у генетично схильних людей може викликати вироблення незвично структурованих антитіл проти білка, залученого до згортання крові. Дослідники планують ідентифікувати цей компонент і спробувати видалити його за допомогою генної інженерії.Голова відділу імунології Університету Фліндерс в Південній Австралії Том Гордон, чиє молекулярне дослідження призвело до цього відкриття, зазначив, що гематологи та фахівці з інтенсивної терапії, ймовірно, виявлятимуть більше випадків ризику тромбозів через цей компонент, оскільки стають більш обізнаними про це ускладнення.

За даними Єльської школи медицини, з понад 18 мільйонів людей, які отримали одноразову вакцину J&J, 60 осіб стикнулися з явищем тромбозу. Дев'ять з них померли.

Летальні випадки, пов'язані з тромбами, призвели до вилучення або обмеження використання вакцини AstraZeneca у кількох країнах, зокрема у Данії та Норвегії у 2021 році. В Австралії ускладнення виникало у 2-3 людей на 100 000 вакцинованих віком до 60 років, і з березня 2023 року вакцина більше не доступна. Європейська комісія відкликала дозвіл на маркетинг цієї вакцини в березні 2024 року.

"AstraZeneca вітає подальше дослідження можливого механізму виникнення тромбозу з синдромом тромбоцитопенії (TTS), оскільки, попри ретельне розслідування, ми все ще не розуміємо механізму, який у дуже рідкісних випадках може бути тригером для TTS", – сказав представник компанії.

Johnson & Johnson також заявила, що підтримує дослідження, які допомагають у розробці безпечних та ефективних вакцин.

"Необхідно більше даних для повного розуміння потенційних факторів, які можуть бути пов'язані з цією рідкісною подією, включаючи її можливий зв'язок з аденовірусами та іншими вірусами, щоб зробити відповідні висновки про основу патогенезу", – йдеться в електронному листі компанії.

Зазначається, що обидві вакцини відіграли важливу роль у програмах вакцинації на ранніх етапах пандемії. Одне з досліджень показало, що вакцина AstraZeneca врятувала приблизно 6,3 мільйона життів у 2021 році.

Безкарно красти можна тільки мільйони: Суд відправив у тюрму переселенця, який поцупив у "Сільпо" елітний коньяк

середа, 12 червень 2024, 13:15

Печерський райсуд Києва визнав винним переселенця із Донеччини у вчиненні крадіжки елітного спиртного напою і призначив п’ять років і два місяці позбавлення волі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на дані судового реєстру. За матеріалам...

Бив та принижував курсантів: У Львові заарештували викладача академії Сагайдачного (фото)

середа, 12 червень 2024, 12:43

У Львові начальник навчального курсу одного з факультетів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного бив і принижував курсантів. Державне бюро розслідувань повідомило йому про підозру. Про це повідомила пресслужба правоох...