Вчені заявляють про критичні зміни в атмосфері Землі

Глобальні викиди метану в атмосферу в 2017 році зросли на дев'ять відсотків у порівнянні з періодом 2000-2006 і склали 596 мільйонів тонн.

За даними дослідження, опублікованого в журналі Environmental Research Letters, основний внесок у надходження цього газу в атмосферу внесли антропогенні джерела - спалювання викопного палива і інтенсивне ведення сільського господарства, передають Патріоти України.

Автори дослідження відзначили, що такі тенденції можуть призвести до підвищення температури повітря на 4,3 градуса Цельсія в порівнянні з показниками доіндустріальної епохи до 2100 року.

Концентрація метану в атмосфері Землі на порядки нижче, ніж концентрація вуглекислого газу: 1875 ppb (частин на мільярд) проти 417 ppm (частин на мільйон). Проте, потенціал метану як парникового газу приблизно в 28 разів перевершує вуглекислий газ з огляду на його більш ефективну здатність поглинати інфрачервоне випромінювання.

Початок XXI століття (з 2000 по 2006 рік) вчені розглядають як період стабілізації по відношенню до емісії метану в атмосферу - його кількість залишалася практично незмінною. Тепер же концентрація цього газу вдвічі перевищила показники доіндустріальної епохи, і кліматологам належить з'ясувати, які сектори економіки і особливості природокористування стали тому причиною.

Вчені під керівництвом Роберта Джексона (Robert Jackson) зі Стенфордського університету проаналізували, як змінювалося надходження метану в атмосферу планети з 2000 по 2017 роки, використовуючи доступні дані супутникових спостережень і 13 біогеохімічних моделей. Їх метою було вивчення впливу конкретних регіонів і секторів економіки на цей процес.Глобальний бюджет метану на 2017 рік, розподілений між природними джерелами (показані зеленим кольором), антропогенні джерелами (помаранчевий) і змішаними природно-антропогенними джерелами (заштриховані оранжевим і зеленим).Середні розрахункові глобальні викиди метану за 2017 рік склали 596 мільйонів тонн, що на дев'ять відсотків перевищило показник за 2000-2006 роки. 61 відсоток цієї кількості метану доводиться на антропогенні джерела надходження.Розподіл емісій метану (в мільйонах тонн в рік) за джерелами і регіонах світу.Розподіл емісій метану по регіонах світу.Незважаючи на стрімке нагрівання повітря над Арктикою, темпи якого вдвічі випереджають середньосвітові показники, на поточний момент немає свідчень посилення емісій метану з цього регіону: на область високих широт (на північ від 60 градуса північної широти) припадає лише чотири відсотки загальних викидів цього газу. Навпаки, на тропічні широти припадає 64 відсотки емісій метану. Внесок цього регіону обумовлений інтенсивним спалюванням викопного палива і веденням сільського господарства.

Автори дослідження відзначили, що поточні тенденції антропогенних викидів метану відповідають кліматичному сценарієм RCP 8.5, який передбачає відсутність обмежень на викиди парникових газів, і можуть сприяти підвищенню температури повітря в середньому на 4,3 градуса Цельсія в порівнянні з показниками доіндустріальної епохи до 2100 року.

Ви будете здивовані! Шкільні хулігани в дорослому віці мають вищу зарплату і більш задоволені життям - результати дослідження

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:52

Дорослі, які у шкільні роки були хуліганами, мають вищу зарплату та більш задоволені своїм життям, ніж ті, хто мав зразкову поведінку. Таких висновків дійшли фахівці Інституту соціальних та економічних дослідників Великої Британії, передають Патріоти У...

Очільник Міністерства культури розповів як збираються покарати Повалій, Лорак та інших зрадників України з артистичного цеху

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:58

Вже напрацьовано перелік людей, які можуть підпасти під дію закону, в разі його прийняття, щодо позбавлення високих звань і нагород за підтримку ворога - Росії. Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв в ефірі телема...