Вчений знайшов документ, який спростовує московський міф про Богдана Хмельницького (фото)

Унікальний лист спростовує популярний у Росії міф, що після Переяславської Ради гетьман Хмельницький прагнув жити у союзі із Московією та під московським царем.

Історик Тарас Чухліб знайшов у Варшавському архіві документ, в якому король Речі Посполитої Ян Казимир стверджує, що Богдан Хмельницький будував суверенну державу, інформують Патріоти України.

"Натрапив на дуже цікавий документ від 26 квітня 1656 року. У дипломатичній інструкції король Ян ІІ Казимир наказував своєму послу до кримського хана Шомовському донести до Мегмеда IV Гірея, що Богдан Хмельницький - "Гетьман війська запорозького хоче собі окрему державу з України зробити", - про це дослідник написав у Facebook.

Чухліб підкреслив, що документ публікується вперше. Унікальний лист спростовує популярний у Росії міф, що після Переяславської Ради гетьман Хмельницький прагнув жити у союзі із Московією та під московським царем.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...