Вдосконалюємо свою солов'їну: Мовознавець пояснив, як озвучувати час доби без русизмів (відео)

Чимало українців досі не усвідомлюють, що відповідають неправильно на запитання "Котра година?".
Відомий вчитель української мови і мовознавець Олександр Авраменко у своєму експресуроці на телеканалі "1+1" розповів, як правильно вказувати час, не використовуючи при цьому русизмів.

Авраменко зазначив, що багато українців, відповідаючи на запитання "Котра година?", використовують конструкцію з прийменником "без". Наприклад, "без двадцяти чотири". Проте так говорити неправильно, наголошує мовознавець.

Він зазначає, що правильно буде казати "третя година сорок хвилин" або "двадцять хвилин до четвертої".

"Уникайте прийменника "без". Його використовують як позначення часу в російській мові", – закликав мовознавець.

Авраменко дав таку пораду, яка допоможе не плутатися, коли ви говорите про час. Якщо велика хвилинна стрілка у правій частині циферблата, то потрібно вживати прийменники "на" або "по" (10:15 – п’ятнадцять хвилин на одинадцяту або п’ятнадцять хвилин по десятій).

Якщо ж велика хвилинна стрілка уже перебігла у ліву частину циферблату, то варто використовувати прийменники "за" або "до" (10:45 – за п’ятнадцять хвилин одинадцята, за чверть одинадцята, чверть до одинадцятої).


Дивіться відео з поясненням Олександра Авраменка про те, як вказати час без русизмів:

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...