Великий князь Київський і гадки не мав, що стане москалем: Netflix обізвав Ярослава Мудрого "правителем Північної Росії", реакція українців спонукала кінокомпанію до термінових заходів

Князь Ярослав Мудрий став героєм серіалу Netflix

Українців обурило, що творці серіалу про вікінгів назвали київського князя російським правителем

Автори серіалу «Вікінги: Вальгалла» на Netflix оголосили героїв другого сезону. Серед персонажів є київський князь Ярослав Мудрий, якого назвали «правителем Північної Росії». Відповідні дописи з’явилися на офіційних сторінках серіалу у Twitter та Instagram.

Творці серіалу представили чотирьох нових героїв: язичницького правителя Йомсборга Харекра, астронома з Константинополя Маріам, «правителя Північної Росії» Ярослава Мудрого та дочку російського вельможі Олену. Другий сезон серіалу, де буде київський князь, має вийти 12 січня 2023 року.

Українці у соцмережах почали масово висловлювати своє обурення тим, що автори серіалу «Вікінги» називали київського князя російським правителем. Ярослав Мудрий був Великим князем Київським у 1019-1054 роках. Також у різні роки він був князем Ростовським і Новгородським. Ці території, які сьогодні є частиною Росії, у часи Ярослава Мудрого були частиною Київської Русі.

Коментатори нагадують, що за правління Ярослава Мудрого ні Росії, ні Москви не існувало.

Український YouTube-блогер Віталій Гордієнко, який спеціалізується на кіно, звернувся до творців серіалу та закликав їх ретельніше перевіряти факти перед зйомками.

«Перевіряйте факти перед зйомкою. Це досить неприйнятне і некоректне формулювання. Ярослав – князь Київської Русі, а Північної Росії взагалі не було», – написав блогер.

Врешті-решт після обурення в Instagram виправили допис та зазначили, що Ярослав Мудрий є князем Київської Русі. А у Twitter допис зовсім видалили, а згодом додали новий допис, у якому також вказали, що Ярослав Мудрий є правителем Київської Русі.

Також варто зазначити, що фраза «Northern Russia» увечері 22 листопада вийшла у тренди Twitter в Україні.

Нагадаємо, у травні цього року Netflix закрив росіянам доступ до свого сервісу.

88-річний українець пішки залишив рідне селище в окупації, щоб не отримувати паспорт РФ

четвер, 25 квітень 2024, 5:00

Коли російські загарбники зайшли до частини Очеретиного, у Івана Яковича та його сусіда забрали документи. 88-річний чоловік вийшов з окупованої частини селища Очеретине Донецької області, аби не отримувати громадянство РФ. Про цю історію розповів очіл...

NASA опридюднило унікальне відео лавового озера на супутнику Юпітера

четвер, 25 квітень 2024, 4:15

"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...