Великий законопроєкт про мобілізацію: Зняття броні з чиновників, поліцейських, а також безруких-безногих-безоких. Кого заберуть першим

Тих, хто раніше віддав за білі квитки від 8 до 12 тисяч доларів, тепер призвуть

Великий законопроєкт про мобілізацію звільняє від служби в армії за станом здоров'я тільки за наявності першої та другої групи інвалідності. Ряди військових можуть поповнити люди і з ампутованими кінцівками. Фокус розбирався, навіщо потрібен такий радикальний підхід до набору в ЗСУ і який ефект буде від нього.

Законопроєкт про мобілізацію, що готується, передбачає нові обов'язки для українців. Нардепка Мар'яна Безугла 21 грудня опублікувала у Facebook тези з майбутнього документа, з яких випливає, що всі зобов'язані з'явитися у військкомати для уточнення особистих даних і пройти медогляд. Категорії "обмежено придатних" до служби більше не буде.

Відстрочку і право на звільнення від служби за станом здоров'я отримають люди з інвалідністю першої та другої групи. Третю групу в чернетці документа не згадують, отже, їх автоматично визнають придатними.

Наразі у статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вказується, що люди з інвалідністю не підлягають призову під час мобілізації. Групи інвалідності не конкретизуються, тому йдеться про всі три. Але якщо президент України підпише новий закон, усе зміниться.

Військові експерти зазначали, що тільки в структурі Міністерства внутрішніх справ числяться до 300 тисяч осіб. З цього міністерства вільно формується кілька військових бригад. За такого колосального резерву силовиків і чиновників виникає запитання: а навіщо залучати в армію людей з інвалідністю? Відповіді на нього поки що ніхто не дав.

Ампутація кінцівок, одноокість і глухота: за що дають III групу інвалідності

Присвоєння третьої групи інвалідності означає доволі серйозні проблеми зі здоров'ям, зокрема ампутації кінцівок. Наведемо головні приклади:

  • відсутність однієї легені або ока;
  • практична сліпота, отримана через професійне захворювання, трудове каліцтво або військову травму. Одноокість після побутової травми або хвороби;
  • двостороння глухота;
  • параліч або відсутність кисті, параліч верхньої або нижньої кінцівок;
  • значний дефект кісток черепа, пульсація мозку;
  • відсутність кисті та вищий рівень ампутації верхньої кінцівки;
  • відсутність усіх фаланг чотирьох пальців кисті, за винятком першого;
  • відсутність пальців на кисті, культя стегна або гомілки;
  • вроджений або набутий вивих кульшових суглобів або одного кульшового суглоба зі значним порушенням функцій;
  • повна тиреоїдектомія (видалення щитоподібної залози);
  • штучний клапан у серці;
  • відсутність однієї нирки з патологією іншої;
  • двостороння мастектомія (видалення грудей у жінок через хвороби молочної залози).

Першу і другу групи інвалідності присвоюють за важкі функціональні порушення в організмі. Часто ці люди не здатні обслуговувати себе, потребують постійного спостереження і догляду.

Відсутність очей, кукси нижніх на рівні середньої третини стегна і вище, кукси кистей з відсутністю всіх фаланг чотирьох пальців — за все це отримують першу групу.

Судячи з тенденції, в Україні визнаватимуть непридатними до служби в ЗСУ людей виключно з явними ознаками інвалідності.

Бухгалтери та діловоди: які армійські роботи доручать людям з інвалідністю?

Третя група інвалідності у військовому середовищі вважається "легкою", але людину навряд чи відправлять на першу лінію. Їх можуть використовувати хіба що в тилу, пояснює Фокусу адвокат у сфері військового права Євген Зурнаджи.

"З людей із III-ю групою вийдуть фронтові бухгалтери, діловоди або працівники складів. Питання в тому, як упорядкувати армійський статут і поняття інвалідність. Робоче навантаження таким людям має прописуватися окремо і конкретно", — звертає увагу юрист.

Крім вищевказаного, з "легкою" групою інвалідності можна підносити боєприпаси, допомагати копати траншеї або готувати їжу для солдатів. Виведення із законопроєкту III-ї групи інвалідності також означає визнання придатними тих, хто свого часу отримав або купив "білі квитки". Не всі вони встигли виїхати, великий відсоток залишився в Україні.

"Майже всі вони потрапляють під критерії III-ї групи інвалідності. Друга або перша групи занадто явні, їх отримати непросто, адже каліцтва видно неозброєним оком. А критерії третьої не завжди відкриті. Здається, що людина фізично здорова, але насправді з інвалідністю. Тих, хто віддав за білі квитки від 8 до 12 тисяч доларів, тепер призвуть", — коментує Зурнаджи.

Влада неодмінно захоче погратися з критеріями, за які людині присвоюють групу інвалідності. У реєстрах відображено цифри, скільки є людей із III-ю групою інвалідності. Таких сотні тисяч і легко підраховується можливий мобілізаційний ресурс. Ті, хто отримав нещодавно групу інвалідності, подавали дані до Фонду соціального страхування, їх сміливо можуть передати в ТЦК, і вони надішлють їм повістки", — каже юрист.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...