Венеціанський вампір і давня хімічна зброя: ТОП-10 найбільш вражаючих знахідок археологів в історії

Робота археолога - кропітка праця, іноді довго не приносить цікавих знахідок, але часом вона винагороджується по-справжньому великими відкриттями. Патріоти України пропонують вам дізнатися про 10 найцікавіших знахідок археологів.

Венеціанський вампір

Сьогодні кожен школяр знає, що для того, щоб вбити вампіра, потрібно всадити йому осиковий кілок в серце, але сотні років назад це не вважалося єдиним методом. У стародавні часи вампірам забивали цеглу в рот, щоб вони не пили кров. Череп з фото був знайдений археологами на околиці Венеції в масовому похованні.

Звалище дітей

Не так давно кілька археологів проводили розкопки в каналізаційних каналах під римської / візантійської купальнею в Ізраїлі і наткнулися на кістки дітей. І їх було дуже багато. З якоїсь причини хтось наверху вирішив позбутися від безлічі дитячих останків, просто викинувши їх у каналізацію.

Жертвопринесення ацтеків

У 2004 році недалеко від сучасного міста Мехіко була знайдена моторошна річ - безліч розчленованих і понівечених тіл як людей, так і тварин, які пролили світло на жахливі ритуали, які тут практикували кілька сотень років тому.

Теракотова армія

Ця величезна теракотова армія була похована разом з тілом Цинь Шихуанді - першого імператора Китаю. Мабуть, солдати повинні були охороняти свого земного володаря в потойбічному світі.

Мумії, що кричать

Єгиптяни не прив'язували щелепу померлого до черепа, в результаті вона відкривалася так, ніби людина кричала перед смертю. Такий феномен спостерігається у багатьох мумій. Часом археологи знаходять мумій, які начебто дійсно кричали перед смертю з якихось причин. На фото мумія, яку назвали "Невідомий чоловік Є". Її знайшов Гастон Маспаро в 1886 році.

Старовинна хімічна зброя

У 1933 році археолог Робер ду Месніл ду Бьюссон проводив розкопки під залишками стародавнього римсько-перського поля бою, коли натрапив на якісь облогові тунелі, прориті під містом. В тунелях він знайшов тіла 19 римських солдатів, які померли, відчайдушно намагаючись втекти від чогось, а також одного перського солдата, що чіпляється за груди. Швидше за все, коли римляни почули, що перси риють тунель під містом, вони вирішили вирити власний, щоб контратакувати їх. Перси дізналися про це і встановили пастку. Як тільки римські солдати спустилися в тунель, їх зустріла палаюча сірка і бітум, а ця пекельна суміш, як відомо, перетворюється в людських легенях на отруту.

Людина з Гроболла

Муміфіковані тіла, знайдені в болотах, не така вже й рідкість для археології, але це тіло, назване Людиною з Гроболла, унікально. Він не тільки ідеально зберігся з недоторканими волоссям і нігтями, вчені також змогли встановити причину його смерті по знахідкам, зібраним на тілі і навколо нього. Судячи з великої рани на шиї від вуха до вуха, схоже, його принесли в жертву, щоб попросити богів про гарний урожай.

Давня Троя

У 1865 році англійський археолог Френк Калверт знайшов траншею в поле, яке він купив у місцевого фермера в Гіссарлик, а в 1868 році багатий німецький бізнесмен і археолог Генріх Шліман також почав проводити розкопки в цій області, після того як познайомився з Калверт в Чанаккале. У підсумку вони і знайшли руїни цього древнього міста, існування якого багато століть вважалося легендою.

Антикітерський механізм

Знайдений на уламках корабля у грецького острова Антикітера на рубежі ХХ століття прилад, якому 2000 років, вважають першим в світі науковим калькулятором. За допомогою десятків шестерень він може точно визначити розташування сонця, місяця і планет простим введенням даних. Хоча суперечки з приводу його точного застосування тривають, він виразно доводить, що навіть 2000 років тому цивілізація вже робила величезні кроки до механічної інженерії.

Сувої Мертвого моря

Сувої Мертвого моря є однією з найважливіших археологічних знахідок останнього століття. У них містяться найраніші копії біблійних текстів (150 років до н.е.).

Джерело: Апостроф

Що сталось із другим поліцейським, пораненим під час нападу у Вінницькій області

субота, 20 квітень 2024, 15:20

Вночі 20 квітня двоє зловмисників на Вінничині убили 20-річного поліцейського Максима Зарецького. Другим постраждалим правоохоронцем виявився капітан Максим Шарапанський. Про це повідомляє видання "Суспільне Вінниця", передають Патріоти України. За поп...

Військкомат надіслав повістку журналісту, який помер у жовтні минулого року

субота, 20 квітень 2024, 15:05

Оболонський районний територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (ТЦК) Києва надіслав повістку на адресу спортивного журналіста Артема Франкова, який помер у жовтні минулого року. Про це повідомляє Telegram-канал Artем Frankov official, п...