Веніславський сказав, чи планується зниження мобілізаційного віку в Україні

Після ухвалення депутатами Верховної Ради України закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" військовозобов'язані громадяни віком від 18 до 60 років були зобов'язані оновити свої військово-облікові дані, і більшість з них це зробили. Водночас готуються зміни до законодавства, згідно з якими обмежено придатних українців до 25 років не мобілізуватимуть, а тим, хто вже потрапив під мобілізацію, буде надано можливість звільнитися зі служби, передають Патріоти України.

Про це заявив голова підкомітету з державної безпеки, оборони та оборонних інновацій Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член депутатської фракції партії "Слуга народу" Федір Веніславський в інтерв'ю Українському Радіо. Він також наголосив, що питання зниження віку громадян, що підлягають мобілізації навіть не обговорюється.

За словами Веніславського, наразі готуються зміни до чинного законодавства у частині мобілізації громадян віком до 25 років, що були визнані обмежено придатними.

"Минулого понеділка Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні розглянув цю проблему. Відтак розроблено комітетський законопроєкт, яким передбачено внесення змін до закону "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" і до закону "Про військовий обов’язок і військову службу". Громадяни, які свого часу визнавалися обмежено придатними набули статусу військовозобов’язаних. Задля відновлення соціальної справедливості комітет напрацював зміни до закону. Законопроєкт передбачає не лише неможливість призову на військову службу такої категорії громадян, але й також передбачає можливість звільнення тих, хто був призваний на військову службу з такої категорії обмежено придатних", – зазначив нардеп.

При цьому, за його словами, в Україні нині навіть не обговорюється варіант зі зниженням мобілізаційного віку, попри те, що Росія має значну перевагу у людському потенціалі.

"Є консолідована позиція усіх владних інституцій в Україні, що знижувати вік, з якого громадяни України можуть бути мобілізовані на сьогодні ніхто не збирається і це питання не стоїть на порядку денному. Російська Федерація дійсно має значно більший людський потенціал. Вони мобілізують з 18 років і навіть строкових направляють на ведення бойових дій. Якщо проаналізувати кількість грошових коштів, які пропонують потенційним військовослужбовцям армії РФ, то ці цифри дуже суттєві. Вони доходять до 2 млн рублів. Вони намагаються стимулювати насамперед фінансово. Проте ми розуміємо, що війна не може бути виграна симетрично, тому покладаємося на інноваційні засоби ведення війни, які дозволяють завдавати асиметричних відповідей. Тому рівнятися в людському потенціалі на Росію ми точно не можемо", – наголосив Веніславський.

Водночас, нагадав він, за власним бажанням українці можуть долучитися до лав українського війська з 18-річного віку. І до досягнення 25-річчя громадяни нашої держави можуть укладати контракти навіть на один рік.

Окрім того, Веніславський назвав маніпулятивною досить поширену у суспільстві тезу, що буцімто до лав Сил оборони не беруть правоохоронців, що вийшли на пенсію.

"Це питання маніпулятивне. Жодних обмежень на мобілізацію громадян України, які стали пенсіонерами поліцейськими чи інших силових структур у віці 40-45 років немає. Усі вони зі спеціального обліку переводяться на загальний військовий облік і підлягають такому самому призову за мобілізацією під час дії воєнного стану, як і всі інші громадяни України. Якщо поліцейський за станом здоров’я визнається придатним до військової служби, то він підлягає мобілізації на загальних засадах", – зауважив нардеп.

Успіння Пресвятої Богородиці: Що обов'язково потрібно зробити 15 серпня, а що народна традиція категорично забороняє

четвер, 15 серпень 2024, 1:01

Православні християни 15 серпня за новим церковним календарем (28 серпня за старим) відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято належить до дванадесятих - найважливіших після Пасхи в православ'ї, передають Патріоти України. Що не...

Більшість студентів чоловічої статі втратила відстрочку від мобілізації

четвер, 15 серпень 2024, 0:13

Для відстрочки від мобілізації студент повинен навчатися на денній або дуальній формі. Його рівень освіти повинен бути вищим за отриманий попередній. Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні вручити повістки можуть усім військовозобовʼ...