Вербна неділя: Ворожіння, обряди і заборони свята

21 квітня православні християни відзначають Вербну неділю. Інша назва цього свята - Вхід Господній в Єрусалим.

У цей день з суботнього вечора до ранку неділі в церкві йде служба. Також, традиційно у Вербну неділю святять вербу, гілки якої потім приносять додому і залишають до наступного року, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Також, існує чимало обрядів і ворожінь, які прийнято здійснювати в цей день. Пропонуємо читачеві дізнатися деякі з них.

Обряди на Вербну неділю

  • Потрібно легенько побити дорослого або дитину гілками свяченої верби, примовляючи "Не я б'ю - верба б'є, за тиждень Великдень, недалечке червоне яєчко! Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, аА багатий, як земля!". Щоб він був здоровим цілий рік.
  • Тим, хто страждає безсонням гілочку верби необхідно поставити біля ліжка.
  • Вважається, що той, хто з'їсть дев'ять вербних сережок з освяченою в гілки захиститься від будь-якої хвороби.
  • Тим, хто хоче розбагатіти необхідно посадити в будинку якусь рослину у Вербну неділю.
  • Гілки верби в будинку, освячені в церкві, будуть оберігати його і господарів від негараздів і печалей.

Ворожіння на Вербну неділю

Ворожіння на нареченого або наречену:

Необхідно своїми руками зірвати три гілки верби і освятити їх в храмі. На кожну з гілок слід прив'язати нитки різних кольорів (червона, біла і зелена). Поставивши їх у вазу, в якій повинна бути вода, необхідно прочитати: "Квітни, Верба, розквітай, нареченого (або наречену) мені наворожи!". Якщо розпуститься гілка, де нитка червона, слід чекати в недалекому майбутньому знайомства, якщо зелена доведеться зробити перший крок самому для зав'язування відносин. А якщо зацвіла гілка з білою ниткою, ворожбитів очікує знайомство з незвичайною людиною.

Ворожіння на весілля:

Три сережки верби потрібно було розжувати і вловити присмак цих "ласощів". Якщо він солодкуватий - це до весілля, а якщо сережки з гіркотою виявилися, то ні.

Що не можна робити в Вербну неділю?

  • У цей день не можна працювати. Також не варто готувати гарячі страви.
  • Вербна неділя святкується в Великий Піст. Стіл повинен бути дуже помірним: крім їжі, дозволеної Постом, можна їсти тільки рибу.
  • У Вербну неділю не можна розчісувати волосся.

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...