"Весь той рівень страху, який ми маємо в суспільстві...": Військовослужбовиця ЗСУ пояснила, чому армія не означає смерть

Військовослужбовиця Ганна Васик вважає, що страх перед мобілізацією зараз значною мірою пов’язаний із тим, що громадяни не до кінця розуміють, як може виглядати служба у війську. Таку думку вона висловила в інтерв’ю "Суспільному", передають Патріоти України.

“Весь той рівень страху, який ми маємо в суспільстві, пов'язаний із уявленням про те, що військо, армія нібито тотожні до смерті. Що нібито як тільки ти йдеш в армію, ти або відразу, або через короткий час загинеш. Війна різна, армія теж дуже різна. Не кожен військовослужбовець чи військовослужбовиця – це штурмовик чи штурмовичка, чи піхота. З 62 тисяч жінок, які зараз служать в силах оборони України, лише 5 тисяч воюють в зоні ведення бойових дій”, – зазначила Ганна Васик.

Також, за спостереженнями військовослужбовиці, багатьох лякає відсутність зрозумілої системи ротацій. “На момент початку повномасштабного вторгнення пішли добровольцями люди, які в цивільному житті були фахівцями в дуже різних цивільних професіях. І зараз і досі ці люди, вже два роки, сидять в окопах. А системі потрібні ці фахівці – HR-и, IT-ці, управлінці. Важливо зараз цих людей висмикнути з окопів. Вони вже своє відвоювали в активних бойових діях. І допоки в них не потекли соплі і слюні від шостої контузії, треба хоча б на моменті четвертої-п'ятої їх звідти забрати і поставити на тилові посади виконувати необхідну роботу”, – вважає Ганна Васик.

“Якщо буде видно, що ці процеси відбуваються, я думаю, рівень страху, наляканості в цивільних людей стане меншим. Ти побачиш, що вихід є”, – додає вона.

Водночас, на думку військовослужбовиці, у тих громадян, які потенційно можуть бути мобілізовані, “є можливість взяти долю в свої руки".

"Або принаймні докласти максимум зусиль – вивчитися перед тим, пройти курси, зрозуміти, що ти вмієш, що ти не вмієш, що в тебе виходить. І піти шляхом не ТЦК, а піти шляхом рекрутингу. Зараз відкрилися центри рекрутингу, де ти можеш підписати контракт і обрати фах, чим би ти хотів займатися”, – зазначила вона.

Зазначимо, що Ганна Васик – молодша сержантка Збройних сил України. Мобілізувалася в 2023 році. До вступу до лав ЗСУ займалася управлінням у сфері організації культурних заходів, зокрема – була операційною директоркою проєкту “Схема”.

На вулицях стане суттєво темніше: У Києві починають економити світло через дефіцит електрики у мережі

четвер, 9 травень 2024, 18:50

У Києві через дефіцит в енергосистемі зменшать яскравість усіх ліхтарів у місті, що дозволить досягти загальної економії не менше 20%. Про це 9 травня повідомляє пресслужба КМДА. . Уточнюється, що повністю виключати усі ліхтарі ніхто не буде. Завдяки ...

Вражаюче відкриття! Астрономи виявили рекордну за розмірами планету, в понад чотири рази більшу за Землю

четвер, 9 травень 2024, 17:56

Астрономи виявили нову планету, яка має щонайменше пару рекордів. Хоча вчені ще багато чого не знають про цей не такий вже й далекий за космічними мірками світ, відомо, що планета перебуває в зоні населеності своєї зірки, а значить, там може бути вода ...