"Ветерани АТО зараз нікому не потрібні": Стало відомо ім'я чоловіка, який вчинив самоспалення на Хрещатику (фото)

Самоспалення на Хрещатику здійснив Герой України, відомий боєць АТО Микола Микитенко, позивний Ворон.

Ця трагедія сталася о пів на четверту ранку 11 жовтня. Невідомий на той момент чоловік облив себе бензином і підпалив. Живий смолоскип намагалися загасити випадкові перехожі. Палаючу людину штовхнули в фонтан і викликали «швидку». Деякий час по тому медики повідомили, що невідомий живий, але він отримав опіки майже 100 відсотків тіла. Журналістам вдалося з'ясувати ім'я та прізвище чоловіка, повідомляють Патріоти України.

Виявилося, що самоспалення на Хрещатику здійснив Герой України, відомий боєць АТО Микола Микитенко, позивний Ворон. За словами його друзів, інформація про причини суїциду, розміщена в ЗМІ - нібито накласти на себе руки Ворон хотів через нещасливе кохання - не відповідає дійсності. У Миколи є сім'я - дружина і дочка. Причому своєю донькою Юлією - командиром-вихователем Київського військового ліцею імені Івана Богуна, а також колишнім командиром взводу 25 батальйону територіальної оборони «Київська Русь» - Ворон дуже пишався.

У 2014 році Микола Микитенко брав участь в боях під Слов'янськом у складі добровольчого батальйону Нацгвардії України імені Кульчицького. Під час евакуації збитого вертольота на горі Карачун боєць був поранений. Після лікування, незважаючи на отриману інвалідність, Ворон знову відправився на фронт.

За три години до самоспалення Микола Микитенко написав на своїй сторінці в Facebook: «Думаю, як буду горіти? Як Василь Стус ?! Досить сил довести, що Україна понад усе? Дістало !!! Вийдіть всі, побратими, як 24 числа, візьміть зброю в руки, і захистіть нашу рідну Україну!!!». Трохи раніше він же написав: «Підтримайте за всі мої гріхи!!! Слава Україні!!!".

На сторінці Миколи кілька постів, в яких він висловлює негативне ставлення до політики президента Володимира Зеленського по відношенню до ветеранів АТО і ООС. Останній пост на своїй сторінці Ворон опублікував за п'ять хвилин до самоспалення: «Зараз 3-25. Мені дуже хочеться, щоб Україна була самостійною".

Волонтерка організації «Волонтерська Сотня Доброволя» Наталія Воронкова, яка особисто знала Ворона розповіла деякі подробиці із його життя:

- Ворон был очень жизнерадостным человеком. Был большим патриотом. И очень гордился своей дочкой. Юля была первой девочкой, которая возглавила подразделение девчат в военном лицее имени Богуна, которых в том году набрали впервые. Я была тогда на посвящении. Николай был горд тем, что его дочка такая молодец. Он считал это и своим достижением так же.

Совсем недавно в жизни Николая произошла трагедия — у него умерла мама. Ворон очень переживал по этому поводу. Думаю, что эта трагедия для него не прошла даром. Но его очень сильно задевало все то, что творится сейчас в стране. Он приходил ко мне в офис, и мы часто вели разговоры о том, что с каждым днем, месяцем отношение со стороны властей к атошникам становится все хуже и хуже. И действительно, например, раньше в роддомах если рожала жена ветерана АТО, то с нее денег не брали. Сейчас же роды принимаются на общих основаниях, требуют деньги, так называемый добровольный взнос от 500 до 1000 долларов. Николай, когда рассказывал про это — он буквально кипел. Говорил: «Сволочи, как они так могут?» Часто Ворон говорил: «Мы, ветераны, сейчас никому не нужны».

- Николай перед самосожжением за короткое время написал четыре поста: в 23.22, потом следующий — через 10 минут, потом в 00.14, и последний — за 5 минут до самосожжения. Вам не кажется, что он надеялся, что друзья отговорят его от рокового шага?

— Даже не знаю. Ворон был настоящим бойцом. Я не думаю, что его можно было отговорить от того, что он задумал. Но, возможно, если бы кто-то из друзей вовремя увидел эти посты и начал бы разговаривать с Николаем, он бы призадумался и не стал бы себя поджигать…

— Николай сейчас живой? Он в сознании?

— На данный момент (19.00 12 октября. Авт.) он без сознания. Но шансов на то, что он выживет, — очень мало. У него 98% ожогов тела. Раны очень глубокие. Ворон живой только из-за того, что у него очень сильное сердце.

Джерело: Факты

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...

У 49 на нове коло: Василь Вірастюк, який залишив родину заради молодухи, вчетверте став батьком

вівторок, 16 квітень 2024, 9:40

Нові стосунки стронгмена та нардепа почалися, поки дружина з дітьми були за кордоном. Стронгмен і нардеп Василь Вірастюк зустрів нове кохання і вчетверте став батьком. Як виявилося, Василь ще задовго до скандального розлучення з другою дружиною Інною, ...