Від душевного стану залежить робота мозку: Вчені розкрили дані нових досліджень

Науковці з Каліфорнійського університету виявили, що люди, які зазнали менше стресу, мають нижчий ризик розвитку розладів мозку. Також це сприяє повільнішому зниженню когнітивних здібностей із віком, передають Патріоти України.

Як душевний стан впливає на роботу мозку

Дослідники помітили, що молекулярні механізми мітохондрій, які відповідальні за перетворення енергії, працюють ефективніше у людей похилого віку, які зазнали менше психологічного стресу впродовж життя.

Учені зазначили, що позитивний життєвий досвід сприяє збільшенню кількості білків, необхідних для енергетичного обміну в мітохондріях.

– Можливо, тому хронічний психологічний стрес і негативні переживання шкідливі для мозку, оскільки вони пошкоджують або погіршують трансформацію мітохондріальної енергії в дорсолатеральній префронтальній корі, частині мозку, що відповідає за когнітивні завдання високого рівня, – кажуть вчені.

Як проводили дослідження

У дослідженні було використано дані майже 450 людей, які збирали протягом 20 років. Після того, як учасники помирали, науковці проводили аналіз клітин їхнього мозку. Так вони досліджували зв’язок між психосоціальним досвідом і біологією мітохондрій.

Учені пояснили, що мітохондрії можна порівняти з антенами, які приймають молекулярні та гормональні сигнали і передають їх клітинному ядру. Це змінює життєвий цикл кожної клітини.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...