Від мобілізації не звільняє: Що зміниться для українців зі статусом "обмежено придатний"

Поки суспільство чекає на нові закони, загальна мобілізація в Україні триває по старих. Проте вже через місяць, у травні 2024 року, набуває чинності закон, який прибирає такі поняття, як "непридатний до військової служби в мирний час або обмежено придатний у воєнний час", передають Патріоти України.

Лишаються тільки два поняття: або "придатний до військової служби", або "непридатний". Також буде переглянуто та, смкоріш за все, скорочено перелік хвороб, визначаючих непридатність до служби, каже адвокат Ярослав Гришин.

"Чесно кажучи, скоріше за все, такий список (захворювань) будуть скорочувати", – вважає правозахисник. Проте, за його словами, поки що невідомо, як буде вирішене питання поганого зору, сколіозу та плоскостопії. Зрозуміло, що це "неважкі" хвороби, але раніше вони надавали право бути обмежено придатним.

За визначенням, яке діяло до останнього часу, обмежено придатні до військової служби к мирний час взагалі не проходили військову службу. Але пд час військового стану в країні таких людей можна залучати для виконання деяких робіт, так чи інакше пов'язаних з військовою службою.

"Це фактично льготний такий статус, такий імунітет для того, щоб особа фактично або взагалі була звільнена від проходження служби, або якщо у військовий час її долучили до війська, щоб ця особа могла в тилу виконувати якісь там спокійні завдання", – пояснив Гришин.

Правозахисник також нагадав, що починаючи з травня "обмежено придатні" мають час до лютого 2025 року, щоб повторно пройти військово-лікарську комісію.

Гришин додав, що інваліди третьої або другої групи не підлягають мобілізації, і "це треба чітко розуміти": звільнення від мобілізації для інвалідів не скасовано.

Що буде, якщо ігнорувати повістки і не оновити дані в ТЦК - пояснення

четвер, 16 травень 2024, 7:59

Новий закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня 2024 року. Згідно із ним, військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 днів повинні оновити свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП...

В українських біженців виникли проблеми з документами у країні ЄС: Спливли деталі

четвер, 16 травень 2024, 7:15

В українських біженців в Естонії виникли проблеми з документами через те, що їм вчасно не продовжили посвідки на проживання. Спілка міст та волостей Естонії звернулася до МВС з проханням прискорити процедуру. Для багатьох українців такі затримки означа...