Від порогу до бару Фарадей. 3D екскурсія станцією "Академік Вернадський" у Анктартиді

Неймовірна краса Антарктиди і робоча атмосфера антарктичної української станції тепер у відкритому доступі.

На сайті Національного антарктичного наукового центру у відкритому доступі виклали 3D-тур української антарктичної станції «Академік Вернадський», передають Патріоти України.

Знайомтеся зблизька: пропонуємо нову віртуальну екскурсію станцією «Академік Вернадський», яку створив вчений-біолог НАНЦ Юрій Шепета, побувавши в Антарктиді у складі сезонної наукової експедиції в січні-березні 2019 року, повідомляє вебсайт антарктичної станції.

Від порогу, перед яким розташований стовп-вказівник, де вказано відстань до українських міст, ви потрапите всередину станції, у їдальню, на кухню, в робочі лабораторії біологів та метеорологів¸ відпочинкову зону, дістанетеся славетного бару «Фарадей», поглянете на генераторну і навіть виберетеся на горище станції. З вікон відкриваються крижані краєвиди Антарктиди, які теж можна детально обстежити завдяки віртуальному туру околицями станції, розміщеному у верхній частині головної сторінки нашого сайту.

Заходьте і мандруйте. На цій же сторінці за посиланням (http://uac.gov.ua/vernadsky-station/station-3d/) – віртуальна екскурсія історичною будівлею Ворді Хауз, саме тієї хатинки полярників, з якої понад 70 років тому починалася британська станція «Фарадей».

Скріншот http://uac.gov.ua/vernadsky-station/station-3d/

Історія станції "Академік Вернадський"

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» до 1996 року належала Великій Британії і носила ім’я Фарадея.
Наукову базу на Аргентинських островах (Західна Антарктика) британці заснували під час експедиції на Землю Греяма в 1934-1937 рр. Як постійно діюча метеорологічна обсерваторія база почала працювати на острові Вінтер з 1947 році. У 1954 р. станцію було перенесено на мис Марина острова Галіндез.
З 1994 р. по лютий 1996 р. тривав процес передачі станції Україні. Це був жест доброї волі уряду Великої Британії. Адже після розпаду СРСР Росія оголосила себе його спадкоємицею, а відтак на прохання України в рамках розподілу активів колишнього СРСР передати одну з п’яти функціонуючих на той момент антарктичних станцій відповіла відмовою.
21 листопада 1994 р. Міжнародний фонд “Відродження” виділив 12 000 доларів на проект “Україна повертається в Антарктиду”. 5 грудня 1994 р. на станцію Фарадей прибули четверо українських фахівців – Ю. Оскрет (забезпечення станції), Г. Міліневський (наукові програми), О. Люшнівський (зв’язок) та В. Гергієв (дизельне господарство) – і працювали там по 15 лютого 1995 р.
20 липня 1995 р. в Лондоні Посол України у Великій Британії Сергій Комісаренко та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Девіс обмінялися дипломатичними нотами про передачу Україні антарктичної станції «Фарадей», а Петро Гожик, директор Центру антарктичних досліджень, і очільник Британської антарктичної служби Бері Хейвуд того ж дня підписали відповідний Меморандум про взаєморозуміння.
Відтак почалася підготовка команди зимівників першої Української антарктичної експедиції. 28 листопада 1995 р. і 7 лютого 1996 р. на станцію прибувають дві групи зимівників, і команда з 12 осіб починає роботу.
6 лютого 1996 р. на станції було урочисто спущено британський прапор та натомість піднято Державний прапор України. Українську станцію назвали на честь видатного вченого, засновника вчення про біосферу та ноосферу, першого президента Академії наук України (1918 р.) Володимира Вернадського.
На о. Галіндез українські вчені ведуть дослідження, обумовлені Меморандумом про передачу станції «Фарадей» Україні (водночас вони є складовими Державної програми досліджень України в Антарктиці на період до 2020 р.). Зокрема, тривають неперервні, започатковані британцями ще в 1947 році метеоспостереження.
На станції під час зміни експедицій може працювати до 24 осіб, а штат зимівників зазвичай складає 12 осіб.
Науково-дослідний комплекс станції дозволяє здійснювати на сучасному рівні комплексний моніторинг параметрів навколишнього середовища в Антарктиці на всіх рівнях геосфер – від тектоносфери до геокосмосу.


Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...