Від повторної повістки не застрахований? Коли обмежено придатні мають проходити медкомісію


Якщо громадянина було визнано обмежено придатним до служби в армії, він повинен буде повторно проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) під час мобілізації. Тому повістки можуть вручати усім чоловікам від 18 до 60 років, навіть людям з інвалідністю. Таке роз'яснення дав адвокат Андрій Карпенко.

За словами юриста, під час воєнного стану на повторну медкомісію направляють навіть тих, хто пройшов її планово незадовго до мобілізації. За цей час могло змінитися багато обставин, і людина, яку раніше визнавали придатною, може мати причини для відстрочення й навпаки.

«Якщо від часу останнього проходження ВЛК минуло 12 місяців, ТЦК мають призначити нову ВЛК для військовозобов'язаного», — наголосив юрист.

Тобто, всі чоловіки віком від 18 до 60 років, можуть отримати повістки від територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкоматів), та бути направленими на проходження обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Як відомо, законодавством України встановлено три категорії непридатності до військової служби. Це обмежено придатні, непридатні до військової служби у мирний час, але обмежено придатні у воєнний час, непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку. Втім, вручення повістки непридатним до військової служби не означає, що після її отримання вони будуть мобілізовані.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...