Відголоски підриву Каховської ГЕС відчує Одеса

Після підриву росіянами дамби Каховського водосховища тисячі тонн прісної води ринуть у Чорне море. Велетенська хвиля вимила з природних фільтрів-заплав токсичні речовини, у воду потрапили каналізаційні стоки, смітники, мазут і це все зараз несе в море. Враховуючи течію, небезпечний бруд розіллється всією північно-західною частиною Чорного моря, передають Патріоти України.

Курортний сезон вже друге літо поспіль в Одесі скасовано через війну та мінну небезпеку з моря, але цьогоріч вирішили зробити експеримент - з 15 червня планують відкрити декілька пляжів. Однак, коли суттєво підвищиться температура повітря, а відповідно і води, в акваторії моря неминучі згубні процеси. Через опріснення почнеться цвітіння небезпечних синьо-зелених водоростей. Таке раніше бувало через потужні зливи. Цього ж разу - це буде значно масштабніше, водяна хвиля вимиває із природних фільтрів-заплав токсичні речовини, мазут, каналізацію і несе їх у море.

Екологи вже говорять про спланований екоцид та збитки на мільйони. "Потоком води всі ці протоки, сотні і тисячі тонн ґрунту, вони всі будуть змиті в море, тому масштаб просто вражає. Вздовж берегової течії все узбережжя відчує на собі масштабне забруднення, скажімо, планетарного масштабу”, - підсумовує еколог Владислав Балинський.

Зараз вода у морі ще чиста і прохолодна, тому на пляжах багато відпочивальників і люди навіть купаються. Фахівцям найближчі дні доведеться прискіпливіше моніторити море та частіше брати проби води. Якщо вона буде небезпечна, то і на дозволених пляжах купатися заборонять.

Джерело: ТСН.ua

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...