"Відновлюються вулиці, школи, житлові будинки": Німецький телеканал показав репортаж зі зруйнованого росіянами Маріуполя і зазнав жорсткої критики

У понеділок, 29 січня, німецький телеканал ZDF показав репортаж із тимчасово окупованого Маріуполя. Подали цю інформацію як «рідкісний погляд на російську окупацію». Про це повідомляє Focus.online, передають Патріоти України.

Кореспондент ZDF Армін Керпер розповів про «велику кількість руйнувань», які він побачив. Однак він зазначив також і «багато відновлювальних робіт» у місті. «Відновлюються вулиці, школи, житлові будинки і цілі квартали. І це відбувається дуже швидко», — заявив він. Цю фразу підхопили російські пропагандисти.

Журналіст також розповів, що група телеканалу дісталася Маріуполя «незалежно». Вони нібито пройшли шлях із Москви до Ростова-на-Дону, а потім потрапили до Маріуполя. При цьому, за словами репортера, за ними «ніхто не стежив», а «журналісти могли спокійно спілкуватися з жителями».

Такий репортаж зазнав різкої критики. «ZDF серйозно говорить, що до російської окупації в театрі було заборонено розмовляти російською мовою, і тому багато людей радіють, що Росія окупувала місто», — написав експерт зі Східної Європи Сергій Сумленний з Європейського центру ініціативи з підвищення стійкості. Також обурення викликало й те, що журналісти в'їхали до Маріуполя за російськими документами.

Пізніше, 30 січня, на сторінці з публікацією репортажу ZDF з’явився коментар редакції. «ZDF серйозно ставиться до критики репортажів з Маріуполя. Директор московської студії Армін Керпер як журналіст вирушив до Маріуполя, щоб отримати незалежну картину ситуації на територіях, окупованих із порушенням міжнародного права. Він розповідає про місто, яке було повністю зруйноване внаслідок російської агресивної війни, та його насильницьку русифікацію. Армін Керпер дає зрозуміти, що противникам російської окупації доводиться побоюватися репресій, якщо вони розмовляють із західним журналістом», — йдеться в заяві.

В інтерв'ю «ZDFheute live» 29 січня 2024 року Армін Керпер вибрав фразу «місто функціонує», що вводить в оману. Однак виділення тільки цієї цитати дає лише скорочене уявлення про його враження. Скоріше, Армін Керпер описує, як Росія намагається створити видимість нормального життя і відновлення, використовуючи значні фінансові ресурси.

У тій самій програмі репортерка ZDF Анне Брюль повідомила з Одеси про погляд України на окуповані Росією території та про становище українських внутрішньо переміщених осіб.

У своїх репортажах з України ZDF жодного разу не залишила сумнівів у тому, що Маріуполь — це незаконно окупована Росією територія і хто є агресором і жертвою в цій війні".

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...