Відома українська телеведуча стала жертвою інтернет-шахраїв

Ведуча "Сніданок. Вихідний" на каналі 1+1 Україна Валентина Хамайко постраждала від рук шахраїв - її акаунт в телеграмі було викрадено. І від її імені злодії просили гроші. Про схему шахрайства розповіли у "Сніданок з 1+1", передають Патріоти України.

Зловмисники завдяки спеціальним ботам дізнаються номер людини й влаштовують крадіжку даних, а далі організовують фейкові збори грошей серед знайомих постраждалого.

До планшета Валентини прив’язаний телеграм і саме там її молодша донька Мирослава слухає аудіокниги на ніч. Одного разу дівчинка хотіла запустити собі аудіоказку, але в телеграм не змогла зайти, бо застосунок вимагав пройти авторизацію. Ведуча ввечері не придала цьому ніякого значення.

Наступного дня до неї подзвонив знайомий з питаннями - чи дійсно вона йому пише в телеграм? І тут Хамайко дізналася, що шахраї ніби від її імені просять великі суми грошей. Коли взяла до рук телефон, в телеграм зайти не змогла – пароль вже був змінений. А потім друзі почали їй надсилати в інші месенджери скріншоти переписок, де йшла мова про великі суми криптовалюти, яку начебто просила ведуча у знайомих.

Зловмисники філігранно вели діалог, прилаштовуючись під окремого співбесідника і "давили" на больові точки – начебто гроші потрібні для чоловіка Валентини Андрія, який зараз на фронті.

"Ти настільки наляканий в цей момент і настільки маєш відчуття якоїсь провини, що через довіру до тебе постраждали інші люди. Повірив навіть чоловік моєї сестри. Вони використовували попередню переписку, бачили, як я звертаюся до людей", - розповіла ведуча у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Валентина Хамайко одразу написала у соцмережах пости-попередження, зателефонувала своєму мобільному оператору, а також звернулася до кіберполіції. Поки відомо, що декілька її друзів повірили шахраям та надіслали чималі суми грошей на електронний гаманець.

Просили не звичайні гроші, а USDT – це гроші у світі криптовалюти. 1 USDT в реальному житті дорівнює 1 долару. Як стверджують спеціалісти з криптовалют, хто є власником електронного гаманця - ідентифікувати вкрай складно, тож і шахрая складніше спіймати.

Такі злочини, які трапилися з Валентиною Хамайко, почастішали під час повномасштабної війни. Наприклад, про такий самий випадок шахрайства розповідала Олена Кравець. Тож головне зараз не втрачати пильність і не переходити за сумнівними посиланнями у різних месенджерах. Не треба поспішати відправляти кошти поки особисто не поговорите з людиною, яка просить про фінансову допомогу. За будь-якої небезпечної ситуації слід звертатись до кіберполіції.

Навіть якщо є відстрочка? Чи будуть після уточнення даних у ТЦК відправляти на ВЛК

понеділок, 29 квітень 2024, 15:56

Після набрання чинності нового закону про мобілізацію (18 травня) військовозобов’язані громадяни повинні прибути до ТЦК для уточнення своїх даних, передають Патріоти України. Після цього вони однозначно будуть направлені на ВЛК, навіть якщо їм надають...

Обматюкав проросійських фанатів: Півзахисника збірної України вимагають депортувати з Польщі

понеділок, 29 квітень 2024, 15:45

Гравець національної збірної України з футболу та польського Ракува Владислав Кочергін вилаяв польських уболівальників, які підтримують московський ЦСКА, за що його вимагають вигнати з Польщі, передають Патріоти України. Фанати Відзева заважали відпові...