Відомого київського колекціонера засудили за герб СРСР у Facebook

Подільський райсуд Києва засудив до 1,5 року позбавлення волі відомого київського колекціонера й торговця антикваріатом Юрія Покраса за поширення забороненої комуністичної символіки у соцмережах. Згідно з ухваленим 26 липня 2023 року вироком суду, Покрас розміщував зображення герба СРСР на своїй сторінці у Facebook. Суд також конфіскував все належне колекціонеру майно. Про це пише Deutsche Welle, передають Патріоти України.

Суд встановив, що на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, у період від 29 жовтня до 30 грудня 2022 року колекціонер публічно поширив та використав символіку комуністичного тоталітарного режиму, що заборонено законом.

Зокрема, Покрас розмістив зображення серпа і молота, портрета Леніна, а також напис “С днем рождения комсомол!”, супроводжуючи таку публікацію особистим коментарем “С праздником! …”, вчинивши, на думку суддів, у такий спосіб поширення та публічне використанням символіки комуністичного тоталітарного режиму.

Також Покрас розмістив герб СРСР, поєднання серпа, молота і п’ятикутної зірки з двома написами “30 декабря 1922 года был образован СССР”, “С Днем рождения, родина!”.

Таким чином, на думку слідства, колекціонер вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 436-1 КК України. На суді Покрас свою вину не визнав та пояснив, що він нічого забороненого на своїй сторінці у Facebook не розміщував.

Попри запевнення колекціонера, судочинці визнали його винним і застосували до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, взявши його під варту у залі суду. Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду, йдеться у рішенні.

Зазначимо, статтею 436-1 Кримінального кодексу України передбачено, що виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного і нацистського тоталітарних режимів карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Мріяв збудувати нову "Мрію", але не мав роботи в Україні: Помер відомий вітчизняний авіаконструктор

неділя, 28 липень 2024, 0:32

Дмитро Ківа працював на заводі "Антонов" за всіх президентів України, окрім Володимира Зеленського. 25 липня на 82-му році життя помер відомий український авіаконструктор Дмитро Ківа, який пропрацював на авіаційному заводі "Антонов" 52 роки, передають ...

Ах, Одеса... В курортній Аркадії поряд з рестораном сталась масова бійка за участю військових, цивільних та поліції. Решта відпочиваючих з інтересом споглядала (відео)

субота, 27 липень 2024, 23:49

У одеській Аркадії група чоловіків билась просто перед місцевим рестораном, свідчать кадри з соцмереж. У бійці брали участь і цивільні, і люди у формі. . Увечері 27 липня біля прибережного ресторану в Одесі сталась масова бійка, у якій взяли участь ци...