Відповідальний експеримент для довгих космічних подорожей: На МКС випекли перше печиво в умовах невагомості. Тепер вивчають, чи можна його їсти

Вперше в історії у космосі виготовлено печиво. У астронавтів Христини Кох і Луки Пармитано було завдання в умовах МКС і міграгравітації випробувати піч, яка може знадобитися для тривалих космічних перельотів. Про це повідомляє The Guardian.

П’ять печеньок було приготовлено астронавтами під Різдво. Але спробувати своє творіння вони не могли, оскільки його необхідно було відправити на Землю за допомогою капсули SpaceX. Зате стало відомо, що приготування печива в космосі – процес більш тривалий, ніж на Землі, де на це йде приблизно 20 хвилин при температурі 150 градусів.

Перша печенька була в печі приблизно 25 хвилин, але залишилося тісто сирим. Друга затрималася в апараті 75 хвилин. Ідеального продукту теж не вийшло. Четверта і п’ята печеньки визнані кращими. Їх пекли 120 і 130 хвилин і залишили охолоджуватися. Крім першого примірника звичний запах кондитерського виробу виходив від усіх.

7 січня капсула з «вантажем» була доставлена до місця призначення. Зараз печиво вивчають на предмет його їстівності і впливу на здоров’я.

Хіти тижня. "У середині XVII сторіччя Османською імперією правила українка Надія": Вражаюча історія Хатідже Турхан, котра схожа на долю Роксолани

неділя, 24 жовтень 2021, 3:00

"Українська дівчина Надія, яка стала в середині XVII сторіччя правителькою Османської імперії, потрапила до Туреччини, як і знаменита Роксолана: під час набігу на українські землі її захопили татари, а потім продали як рабиню в Стамбулі, — розповідає д...

Хіти тижня. ​Селфі на фоні Кремля і анекдот про "обіср*них бандерівців": Бізнесу невістки Кернеса оголосили бойкот в Україні

неділя, 24 жовтень 2021, 2:00

У Мережі розгорається скандал навколо київської бізнесвумен Юлії Привалової. Українці закликають бойкотувати компанію Yaro, засновницею та власницею котрої є Юлія Привалова. Як повідомляли Патріоти України, Привалова днями опублікувала пост на своїй ст...