Відправник листів про "мінування" по всій Україні "звинуватив"... трьох журналісток

У листах про"замінування", які в понеділок, 14 жовтня, отримували навчальні заклади, дипустанови, бізнес-центри, редакції ЗМІ та інші об'єкти по всій Україні, згадуються імена журналісток Радіо Свобода, повідомляють Патріоти України.

У Радіо Свобода зазначили, що в листі з погрозами згадуються журналістки Ірина Сисак, Валерія Єгошина та фрилансерка Юлія Химерик. На них відправники листів «покладають провину» у підривах, що нібито готуються.

У Радіо Свобода нагадали, що нещодавно ці журналістки зробили розслідування, в якому розповіли, як російські спецслужби вербують українців для підпалів автомобілів військових, зокрема працівників ТЦК. Як сказано в матеріалі, людина, яка підписала лист із погрозами, назвала себе представником «терористичної групи» за назвою однойменного Telegram-каналу. Проєкт Радіо Свободи Схеми встановив, що людина, чиї дані збігаються з даними відправника листа, проживає в тимчасово окупованому Криму та має російський паспорт.

Журналісти також з’ясували, що у соцмережах «групи», що взяла на себе відповідальність за «замінування», поширюються повідомлення із закликами палити авто українських військових та переслідувати військовослужбовців ТЦК.

Окрім цього, журналісти виявили, що представники «групи» на початку жовтня розіслали низці держорганів повідомлення з пропозицією «вбивства за винагороду» топпосадовців органів безпеки та публічних людей. Водночас вони представились, як організація, що «давно займається виконанням замовлень на силові акції й розв’язання питань через фізичне усунення». Своїм «пріоритетним» напрямком діяльності вони назвали «проведення акцій масового безпорядку, мінування держструктур, підривну діяльність будь-якого рівня», сказано в матеріалі.

У СБУ зазначили Схемам, що такі повідомлення про фейкові мінування слід розглядати як ІПСО, що спрямована на поширення панічних настроїв в українців.

14 жовтня правоохоронці отримали десятки повідомлень про «замінування» багатьох адміністративних будівель, навчальних закладів і редакцій медіа по всій Україні, серед них і офіс NV.

Також у пресслужбі МЗС України повідомили, що анонімні листи про замінування отримали понад 60 закордонних дипломатичних установ України, а також структурні підрозділи МЗС.

В Україну суне похолодання: Експерт пояснив, чи повернуться відключення світла

вівторок, 15 жовтень 2024, 0:25

Перші заморозки очікуються найближчими днями у частині регіонів України. Енергетики вважають, що зниження температур не призведе до повернення графіків відключення світла. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заступника міністра енергетики Мик...

Стане розкішшю: Українцям доведеться платити 18% податку від продажу авто

понеділок, 14 жовтень 2024, 23:15

Через війну та крадіжки чиновників в Україні постійно підвищуються податки, що змушує громадян з гіркотою жартувати, що скоро податками обкладуть навіть повітря. Про чергові нововведення розповіли в Міністерстві внутрішніх справ України (МВС), передают...