Відстрочка від мобілізації за сімейними обставинами: Ось хто має право

За новим законом про мобілізацію, військовозобов'язані чоловіки мають право на відстрочку від призову на службу за сімейними обставинами. Зокрема, це стосується тих, хто утримує від трьох дітей молодше 18 років або хто виховує дитину з інвалідністю.

Про це свідчить проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Відстрочку можна оформити через реєстр "Оберіг". У ньому є дані з інших державних реєстрів для підтвердження права на відстрочку.

Хто може отримати відстрочку від мобілізації за сімейними обставинами

Це стосується жінок і чоловіків, які утримують від трьох дітей віком до 18 років, одиноких матерів/батьків, які виховують дитину до 18 років, а також усиновлювачів, опікунів, піклувальників та прийомних батьків дітей-сиріт або дітей до 18 років, позбавлених батьківського піклування.

Водночас на це мають право громадяни, що виховують:

  • дитину з інвалідністю до 18 років;
  • дитину з важкими захворюваннями (перинатальні ураження нервової системи, вроджені вади, рідкісні хвороби, онкологія, ДЦП, цукровий діабет І типу, хронічні хвороби нирок IV стадії тощо);
  • дитину старшу за 18 років з інвалідністю І чи II групи;
  • дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа чи паліативної допомоги, що підтверджує документ.

Крім того, право на відстрочку мають ті, хто доглядає за людиною з інвалідністю чи літньою людиною, а саме:

  • члени сім'ї, що доглядають за хворою дружиною/чоловіком, дитиною чи батьками, що потребують постійного догляду;
  • громадяни, які мають дружину/чоловіка чи батьків з інвалідністю І-II групи, якщо немає інших утриманців;
  • опікуни осіб з інвалідністю, яких суд визнав недієздатними;
  • громадяни, які постійно доглядають за особою з інвалідністю І групи чи особою, що потребує постійного догляду, якщо немає інших доглядачів.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...