Відсидів 32 роки в ГУЛАГу: Зеленський присвоїв звання Героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу

Сьогодні, 14 жовтня, в день 80-річчя створення УПА президент України присвоїв звання Героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу. Відповідний указ №699/2022 з’явився на сайті президента, передають Патріоти України.

"За героїзм, виявлений у боротьбі за незалежність України, визначні особисті заслуги у становленні Української державності, багаторічну плідну громадську діяльність постановляю: Присвоїти звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка" Симчичу Мирославу Васильовичу – українському військовому та громадському діячеві, сотенному Української повстанської армії, політв’язню радянських концтаборів", - йдеться в указі.

Додамо, що Мирослав Симчичу 5 січня виповниться 100 років.

Довідка: Народний Герой України Мирослав Симчич пройшов героїчний бойовий шлях, протягом шести років воюючи проти німецько-фашистських і московських окупантів. Провів 42 успішні бої, найвідомішим з яких був розгром полку НКВД біля присілку Рушор на чолі з генерал-майором Дергачовим. Було знищено понад 400 російських солдат, чим врятовано повстанську столицю Космач. Схоплений після 10-ти годинного бою у палаючій хаті пораненим, Мирослав Симчич 32,5 роки відбув каторги і таборів. Будучи для комуністичного режиму "особливо небезпечним рецидивістом", він став почесним громадянином м. Коломиї і м. Львова у незалежній Україні.

Гардероб льодовикового періоду: Вчені відкрили цікаві подробиці, в чому ходили неандертальці

четвер, 25 квітень 2024, 9:05

Саме неандертльцям приписують винахід одежі, в той час як предки сучасної людини розгулювали по Африці практично голими. Тодішній суворий клімат Євразії змушував первісних мисливців постійно мерзнути, особливо взимку. Учені отримали непрямі докази того...

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...