Війна не завада? Кремінь назвав дві області України, де в школах досі вивчають російську мову

Уповноважений із захисту державної мови України Тарас Кремінь повідомив, що в школах Харківської та Дніпропетровської областей учні досі вивчають російську мову. За його словами, це декілька закладів освіти, 45 класів та 768 дітей. Про це посадовець розповів в ефірі Українського радіо. Він зазначив, що ці дані були отримані на початку навчального року, тож, можливо, нині ситуація вже змінилась, і така статистика незначна.

"Ця статистика є незначною. За останні два роки у 100 разів зменшилася кількість здобувачів освіти, які навчалися російською мовою або вивчали російську як окремий предмет. На всю Україну зараз залишається трохи менше тисячі таких учнів у кількох областях. За нашими даними, це 768 здобувачів освіти, йдеться про декілька шкіл і 45 класів у Харківській та Дніпропетровській областях. Це дані станом на початок навчального року, можливо, протягом цього часу щось змінилося", – сказав Кремінь.

Він додав, що держава не бореться з російською мовою, а намагається утверджувати українську, аби вона була в кожному куточку України.

Згідно з дослідженням, яке провів Київський міжнародний інститут соціології, 66% опитаних вважають, що російську мову потрібно усунути з офіційного спілкування. Водночас лише 3% опитаних у лютому 2024 року заявили, що російська мова має отримати статус другої державної.

На Сході України з 3% у 2015 році до 40% у 2024-му стало більше тих, хто підтримує усунення російської мови з офіційного спілкування на всій території. Нині 43% вважають, що російська мова може бути офіційною в окремих регіонах, де більшість цього бажає.З них 12% проти того, щоб російська мова стала офіційною в їхньому регіоні, 28% – підтримують таку ініціативу, а 2% не визначилися. 34% або хочуть, щоб російська мова була офіційною в їхньому регіоні, або взагалі стала державною.

Які документи повинен мати військовозобов'язаний для оновлення даних в ТЦК чи ЦНАП

неділя, 23 червень 2024, 21:50

В Україні 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію. Згідно з ним військовозобов’язані особи протягом 60 днів - до 16 липня - мають оновити свої персональні дані. Про те, як це зробити та які документи потрібно надати ТЦК або ЦНАП, розпові...

Водіям в Україні готують нові штрафи, можливі й арешти: Що відомо про новий законопроєкт

неділя, 23 червень 2024, 20:10

Водіям загрожуватимуть штрафи до 17 тис. грн за невиконання законних вимог співробітників військової поліції. Законопроєкт також передбачає арешт на строк до 10 діб за ненадання інформації або невиконання вимог. Про це йдеться у схваленому Верховною Ра...