Військовий отримав травми під час евакуації пораненого, але командир заборонив йому проходити медичне обстеження: Суд поставив крапку у справі

Корабельний районний суд міста Миколаєва розглянув справу військовослужбовця одного з стрілецьких батальйонів, якого обвинувачували у самовільному залишенні військової частини в умовах воєнного стану, передають Патріоти України.

Як зазначено у матеріалах справи, у 2022 році мешканець міста Одеса Андрій Р. був призваний за мобілізацією у лави Збройних Сил України. У стрілецькому взводі він отримав посаду командира відділення, хоча й залишився у військовому званні «солдат».

Підрозділ Андрія Р. влітку-восени 2022 році діяв на херсонському напрямку, а тимчасовим місцем дислокації підрозділу було визначено місто Миколаїв.

За даними слідства, 13 вересня 2022 року Андрій Р. «діючи умисно, з метою ухилитися від виконання обов’язків військової служби», в умовах воєнного стану самовільно залишив місце служби, тобто тимчасове місце дислокації у місті Миколаїв.

При цьому із зізнанням про скоєння правопорушення до Державного бюро розслідувань Андрій Р. звернувся лише 31 жовтня 2023 року, тобто більше ніж через рік після свого зникнення з місця дислокації підрозділу.

Відтак, військовослужбовцю було висунуте обвинувачення за ч. 5 ст. 407 (самовільне залишення військової частини в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років) Кримінального кодексу.

У судовому засіданні Андрій Р. провину визнав.

Разом з тим, солдат розповів, що 7 вересня 2022 року під час виконання службових обов’язків він допомагав пораненому бійцю. Під час зазначених дій Андрій Р. травмувався сам – він отримав травму обох колін, відчував сильну фізичну біль. Таким чином, Андрій Р. більше не міг ефективно виконувати свої повноваження.

Однак, коли солдат звернувся до командира військової частини з проханням надати йому можливість тимчасово вибути з військової частини для лікування, то отримав відмову.

Після цього, 13 вересня 2022 року Андрій Р. самовільно залишив місце служби та поїхав в Одесу, де у подальшому звернувся до лікаря та зробив магнітно-резонансну томографію (МРТ) колінних суглобів.

За результатами МРТ було встановлено, що у Андрія Р. були порвані зв’язки в колінах. Фотокопію висновку МРТ солдат відправив командуванню військової частини, однак реакції з боку командування не було.

Відтак, Андрій Р. розкаявся у тому, що самовільно залишив військову частину та повідомив суду, що все ж хоче у подальшому продовжувати військову службу. Однак військовослужбовець також додав, що йому протипоказані значні фізичні навантаження, до того ж, у перспективі, йому може знадобитися чергове оперативне медичне втручання.

Дослідивши матеріали справи суд вирішив врахувати каяття Андрія Р. та його зізнання у вчиненні правопорушення.

У підсумку суд застосував до військовослужбовця ч. 1 ст. 69 (призначення більш м’якого покарання за наявності обставин, що пом’якшують покарання) Кримінального кодексу.

Також суд врахував наявність у Андрія Р. документально підтвердженої травми, а також те, що він має на утриманні неповнолітню дитину.

Відтак, суд вирішив за можливе призначити Андрію Р. покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні строком на 2 роки, замість покарання у вигляді позбавлення волі.

Цинізму не позичати: Росіяни відмовилися передати останки воїнів ЗСУ, - Координаційний штаб

вівторок, 21 травень 2024, 15:42

Російські окупанти цинічно блокують обміни полоненими та відмовляються повертати до України тіла загиблих захисників. Як передає Zn.ua, про це повідомив керівник Секретаріату Координаційного штабу Богдан Охріменко. За його словами, росіяни вкотре ігнор...

План був геніальний, але: Мешканець Волині жив у лісі на Львівщині, ховаючись від мобілізації

вівторок, 21 травень 2024, 15:30

Суддя Турківського районного суду призначив цілодобовий домашній арешт чоловіку, який побив поліцейського, злякавшись вручення повістки. Чоловік, який пішов з дому на Волині, приїхав на Львівщину та переховувався тут у лісі, щоб уникнути мобілізації. П...