"Він не жалів себе": Побратими розповіли про легендарного пілота, який загинув під час 100-го бойового вильоту

Герой України загинув під час свого 100-го бойового вильоту. Про це повідомили у "Меморіалі пам’яті", передають Патріоти України.

Уродженець Франківщини Олександр Кукурба мріяв стати військовим льотчиком ще під час навчання у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна. Згодом закінчив Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

"Йому не потрібні були звання чи вища посада, йому потрібен був тільки літак і побільше ракет. Мав ще одне хобі – гарні дівчата, але літати любив більше. Олександр хотів бути винищувачем, а після початку війни на Сході дізнався, що винищувачі майже не застосовувалися за призначенням, оскільки не було повітряних боїв, а от штурмова авіація працювала на всю. Сказав, що винищувальна авіація не для нього, "піду в штурмовики", – розповів Ростислав Лазаренко, побратим Олександра.

За час повномасштабного вторгнення російських військ Олександр Кукурба виконав 100 бойових вильотів на своєму СУ-25, знищив понад 20 танків, близько 50 бойових одиниць бронетехніки та інших засобів, а також понад 300 осіб живої сили противника.

"Головним його завдання було – нанести противнику якомога більше втрат. Він не жалів себе, іноді навіть ображався, що я даю йому меньше польотів, ніж комусь іншому. Він завжди просив мене підвішувати побільше ракет. Я пояснював, що це небезпечно, але він не зупинявся. Накришив окупантів більше, ніж крихт при різанні французького батона", – так товариші по службі жартома говорили про Олександра.

З 24 лютого 2022 року Олександр отримав три державні найвищі нагороди: Орден Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступеня і звання Героя України.

Олександр Кукурба загинув 26 липня 2022 року під час свого 100-го бойового вильоту. Йому було 27 років. У Героя залишилися мама і брат.

Вальпургієва ніч. Як давні українці зустрічали 1 травня та захищалися від нечисті. Чому Лиса гора в Києві вважається наймістичнішим місцем Східної Європи

середа, 1 травень 2024, 0:42

Ніч з 30 квітня на 1 травня це Вальпургієва ніч або ніч відьом. У країнах Західної Європи в цей час відзначають свято весни. Основні прикмети, обряди й церемонії, пов'язані з містичною вночі, про те, чого краще не робити в цей період розповідають Патрі...

У Німеччині жорстоко побили переможця Ліги Європи-2022

вівторок, 30 квітень 2024, 23:43

Півзахисник Герти, яка виступає у другій Бундеслізі, Аймен Баркок був побитий в одному із нічних клубів Берліна. Про це пише Bild, передають Патріоти України. Повідомляється, що інцидент відбувся в неділю близько 4:30 ранку. Невідомі побили Аймена по о...