Що відбувається в індустрії, заснованої на глибоко укорінених традиціях, людському досвіді і майстерності, коли тисячолітні технології зустрічаються з передовими рішеннями 21-го століття? Про створення нових сортів віскі з допомогою штучного інтелекту пишеться в блозі Microsoft, передають Патріоти України.
Більше 1000 років тому мандрівні монахи покидали материкову Європу, щоб відкривати нові світи. Деякі з них прийшли в Шотландії та Ірландії і принесли туди знання про дистиляції - процесі вилучення і очищення рідини. За відсутності виноградників і винограду зі своїх рідних земель вони почали зброджувати суміш води, зерна і дріжджів і подарували світові перший віскі.
Дистильований спирт на латині називали «aqua vitae» - жива вода, гельською ж назва походила від слова «uisce», що означає воду. У древньоірландскому воно перетворилося в «uisce beatha», а потім через метаморфози в ранньому англійській мові з'явилося звичне нам назву «віскі» (англ. Whisky або whiskey).
З тих пір виробництво віскі поширилося по всіх куточках земної кулі. Від Ірландії і Шотландії до Японії, США, Австралії та інших країн, це древнє мистецтво перетнуло культури і кордони, і кожен виробник надавав напою унікальні риси.
Один з таких виробників - шведський завод Mackmyra Whisky. У 1999 році вісім друзів вирішили робити свій власний віскі і заснували компанію. З тих пір їх напій завоював кілька міжнародних нагород, а їх майстер-купажист недавно потрапив в зал слави журналу Whiskey Magazine. Однак амбіції власників заводу простягаються набагато далі.
Щоб краще зрозуміти роль дистилятора з штучним інтелектом, спочатку потрібно зрозуміти, завдяки чому віскі набуває свого особливого смаку. Сорти віскі відрізняються не тільки інгредієнтами, але і бочками, де зберігається напій. Бочки - не просто контейнери, вони життєво важливі для додання кожному купажу унікального аромату.
Віскі після першої перегонки - це прозора рідина, яка може мати слабкий запах і димний присмак. Щоб отримати багатий аромат, смак і колір, до яких ми звикли, цей чистий продукт, який називають «слабким вином», повинен провести як мінімум три роки (зазвичай набагато довше) в дерев'яних бочках. Це фаза дозрівання, необхідна для додання напою аромату.
Згодом віскі поступово починає набувати колір, аромат і смак від бочок, в яких зберігається, включаючи смаки і аромати попереднього вмісту цих бочок: бурбона, хересу, вина або інших спиртних напоїв.
«У цих бочках ми можемо виробляти сотні тисяч різних сортів віскі», - каже Анджела Д'Ораціо (Angela D'Orazio), майстер-купажист компанії Mackmyra.
Майстри-перегонщики можуть все життя відточувати майстерність, міняти компоненти, дегустувати і експериментувати, створюючи кращі аромати, перетворюючи хімічні процеси в мистецтво, - і саме тут Mackmyra хоче застосовувати магію штучного інтелекту.
«Виробництво віскі дуже традиційне, але ми завжди прагнемо кинути виклик традиціям і зараз можемо робити це за допомогою ШІ (штучного інтелекту). Ми розглядаємо ШІ як частину нашої стратегії цифрового розвитку, і нас надихає ідея про те, що ШІ може внести свій вклад у виробництво високоякісного віскі. Як майстер-купажист я вважаю великим досягненням те, що тепер я ще й куратор першого в світі віскі, створеного за допомогою штучного інтелекту», - каже Д'Ораціо.
Це перший випадок застосування ШІ для поліпшення і автоматизації дуже тривалого процесу створення віскі. Д'Ораціо каже:
«Це набагато складніше, ніж моделі, що використовуються для приготування пива, тому що доступна величезна кількість комбінацій, а складання рецептів віскі - це більше мистецтво, ніж механічна робота».
Мережею поширилося відео, де працівниця Приватбанку відмовляється обслуговувати російськомовного клієнта. Жінка навідріз заявила, що не розуміє російської мови. Зокрема користувачка соцмережі Facebook Олена Гуменюк зауважила, що згідно з українським за...
Нове відкриття у Великій піраміді Гізи в Єгипті дозволяє припустити, що ця споруда була не просто місцем останнього упокою фараона, а й гігантською електростанцією. Про це пише Daily Mail, передають Патріоти України. "Вчені піддали конструкцію віком 46...