Віскі по комп'ютерному алгоритму: Які сорти шведсько-фінського напою придумає штучний інтелект

Шведська Mackmyra спільно з фінською ІТ-компанією Fourkind і Microsoft виробляє перший в світі віскі, створений за допомогою штучного інтелекту.

Що відбувається в індустрії, заснованої на глибоко укорінених традиціях, людському досвіді і майстерності, коли тисячолітні технології зустрічаються з передовими рішеннями 21-го століття? Про створення нових сортів віскі з допомогою штучного інтелекту пишеться в блозі Microsoft, передають Патріоти України.

Aqua vitae. Uisce beatha. Віскі

Більше 1000 років тому мандрівні монахи покидали материкову Європу, щоб відкривати нові світи. Деякі з них прийшли в Шотландії та Ірландії і принесли туди знання про дистиляції - процесі вилучення і очищення рідини. За відсутності виноградників і винограду зі своїх рідних земель вони почали зброджувати суміш води, зерна і дріжджів і подарували світові перший віскі.

Дистильований спирт на латині називали «aqua vitae» - жива вода, гельською ж назва походила від слова «uisce», що означає воду. У древньоірландскому воно перетворилося в «uisce beatha», а потім через метаморфози в ранньому англійській мові з'явилося звичне нам назву «віскі» (англ. Whisky або whiskey).

З тих пір виробництво віскі поширилося по всіх куточках земної кулі. Від Ірландії і Шотландії до Японії, США, Австралії та інших країн, це древнє мистецтво перетнуло культури і кордони, і кожен виробник надавав напою унікальні риси.

Один з таких виробників - шведський завод Mackmyra Whisky. У 1999 році вісім друзів вирішили робити свій власний віскі і заснували компанію. З тих пір їх напій завоював кілька міжнародних нагород, а їх майстер-купажист недавно потрапив в зал слави журналу Whiskey Magazine. Однак амбіції власників заводу простягаються набагато далі.

Вся справа в купажі

Щоб краще зрозуміти роль дистилятора з штучним інтелектом, спочатку потрібно зрозуміти, завдяки чому віскі набуває свого особливого смаку. Сорти віскі відрізняються не тільки інгредієнтами, але і бочками, де зберігається напій. Бочки - не просто контейнери, вони життєво важливі для додання кожному купажу унікального аромату.

Віскі після першої перегонки - це прозора рідина, яка може мати слабкий запах і димний присмак. Щоб отримати багатий аромат, смак і колір, до яких ми звикли, цей чистий продукт, який називають «слабким вином», повинен провести як мінімум три роки (зазвичай набагато довше) в дерев'яних бочках. Це фаза дозрівання, необхідна для додання напою аромату.

Згодом віскі поступово починає набувати колір, аромат і смак від бочок, в яких зберігається, включаючи смаки і аромати попереднього вмісту цих бочок: бурбона, хересу, вина або інших спиртних напоїв.

«У цих бочках ми можемо виробляти сотні тисяч різних сортів віскі», - каже Анджела Д'Ораціо (Angela D'Orazio), майстер-купажист компанії Mackmyra.

Майстри-перегонщики можуть все життя відточувати майстерність, міняти компоненти, дегустувати і експериментувати, створюючи кращі аромати, перетворюючи хімічні процеси в мистецтво, - і саме тут Mackmyra хоче застосовувати магію штучного інтелекту.

«Виробництво віскі дуже традиційне, але ми завжди прагнемо кинути виклик традиціям і зараз можемо робити це за допомогою ШІ (штучного інтелекту). Ми розглядаємо ШІ як частину нашої стратегії цифрового розвитку, і нас надихає ідея про те, що ШІ може внести свій вклад у виробництво високоякісного віскі. Як майстер-купажист я вважаю великим досягненням те, що тепер я ще й куратор першого в світі віскі, створеного за допомогою штучного інтелекту», - каже Д'Ораціо.

бочки в підвалі шведського заводу Mackmyra Whisky

Це перший випадок застосування ШІ для поліпшення і автоматизації дуже тривалого процесу створення віскі. Д'Ораціо каже:

«Це набагато складніше, ніж моделі, що використовуються для приготування пива, тому що доступна величезна кількість комбінацій, а складання рецептів віскі - це більше мистецтво, ніж механічна робота».

Врятувати не вдалося: Наречена трагічно загинула на власному весіллі

четвер, 18 квітень 2024, 7:59

Новоспечена дружина трагічно загинула на власному весіллі всього через декілька годин після того, як сказала "так".Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. 38-річна Елісанжела Газано впала в басейн після того, як, як повідомляється, танцюва...

Без зарплат та відпусток: Стало відомо, на яких умовах в Україні мобілізовуватимуть ув'язнених

четвер, 18 квітень 2024, 7:44

У березні в парламент внесли проєкт закону щодо мобілізації засуджених, а тиждень тому Рада ухвалила його у першому читанні. Про подробиці документу в ефірі "Радіо Свобода" розповіла народна депутатка Олена Шуляк, передають Патріоти України. За її сло...