Влада пошкодує: Афганських біженців планують розмістити в українських "Гуантанамо" поряд зі столицею

Називають кількість біженців до 5 тис. і суму в 500 млн грн, яку на це витратять/ У Москві вже точно постараються звернути погляди західних правозахисників на "українські Гуантанамо".

Евакуація жителів Афганістану

Не перший день обговорюється можливе розміщення афганських біженців на території закритих установ пенітенціарної системи України. Називають кількість людей до 5 тис. і суму в 500 млн грн, яку на це витратять, інформують Патріоти України.

Інформагентство "Українські Новини" опублікувало копію листа, спрямованого главою МВС Денисом Монастирським голові уряду Денису Шмигалю з проханням розглянути питання про розміщення афганських біженців у закритих колоніях на території Київської області. У листі сказано про ймовірність прибуття найближчим часом на територію України великої кількості (понад 5 тис.) осіб — потенційних шукачів притулку. МВС пропонує тимчасово поселити цих людей у приміщеннях Бучанської виправної колонії №85 (м. Ірпінь) і в Ірпінському виправному центрі №132 (с. Коцюбинське). Тобто в безпосередній близькості від столиці. Але перед розміщенням біженців у колоніях ті потрібно капітально відремонтувати, збільшити кількість персоналу, передбачити витрати на його зарплату, а також на утримання самих втікачів від режиму талібів. Загалом це обійдеться держбюджету в 0,5 млрд грн. Для розуміння: бюджет-2021 Бучанської ОТГ, на території якої хочуть поселити афганців, становить понад 600 млн грн, а якщо подивитися на кошторис віддалених від столиці громад, то 500 млн для них — межа мріянь.

Тому й не дивно, що у багатьох виникло питання: навіщо розміщувати у себе афганських біженців, витрачатися на їх утримання, якщо можна просто поставити на кордоні міцний заслін. Відповідь на це питання водночас і проста, і складна. Збільшення числа біженців — стійкий тренд останніх років. При цьому цифри офіційних і неофіційних мігрантів значно відрізняються. Рік тому на обліку територіальних органів Державної міграційної служби перебувало понад тисячу біженців і майже 900 осіб, які потребують додаткового захисту. За рік цифри зросли. У тому числі за останній місяць, коли хлинули втікачі з Афганістану. Але крім врахованих шукачів притулку, є і не враховані, ті, що використовують нашу територію для транзиту в Європу і поки що не потрапили в поле зору ДМС і поліції. Скільки їх, точно невідомо. Про цю проблему раніше говорив і представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Пабло Матеу.

Простіше кажучи, закрити кордон для людей, які шукають порятунку від війни, голоду, страждань, ми не можемо. Але держава в змозі створити для цих людей, що офіційно перебувають на обліку, більш-менш нормальні умови утримання. Про що просять в МВС. І по максимуму закривати дірки на кордоні, щоб до нас не проникали у великих кількостях нелегали.

Скандал з намірами прихистити афганських біженців, що набирає обертів, уже прокоментував премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Він запевнив: на сьогодні ніяких 5 тис. біженців з Афганістану у нас немає. Утім, у листі, про який сказано вище, про таку кількість говорилося як про ймовірність, а не про факт, який збувся. Шмигаль також підкреслив: загалом афганський кейс показав відповідальність і готовність країн до такого роду криз і Україна в цьому контексті абсолютно достойно виглядає на тлі світової спільноти, продовжуючи евакуацію своїх громадян з Афганістану. Воно, звичано, так, але, судячи із заяв європейських політиків, у країнах ЄС наростає небажання приймати чергових біженців, тому Україна може опинитися в ситуації, коли нам доведеться силою стримувати потік шукачів притулку або ж розміщувати частину з них у себе. Якщо Захід погодиться це фінансувати.

Сценарій, коли Україна почне приймати у себе біженців з Афганістану, здатний серйозно вплинути на внутрішньополітичні процеси. Тут можна згадати вікопомні Нові Санжари, жителі яких влаштували ганебні протести проти розміщення у своєму населеному пункті наших же співгромадян, евакуйованих з Китаю, охопленого у той час пандемією. Можна не сумніватися, що знайдуться бажаючі підігріти протести проти заселення афганських біженців на територіях закритих колоній. І не тому, що у нас такі злі люди. Афганістан — одна з важких травм українців ще з часів СРСР. Через війну в цій країні пройшли понад 160 тис. жителів тоді радянської України, понад 3 тис. загинули, за різними даними, від 8 до 11 тис. отримали поранення, 4687 повернулися додому з інвалідністю. Підбурювачам буде нескладно запустити в маси чутки, що під виглядом біженців до нас їдуть моджахеди, ісламісти, терористи. І їх доведеться годувати й утримувати. Побоюючись за своє життя і життя своїх дітей.

У звʼязку з цим звертає на себе увагу важливий нюанс: новини про тисячі афганців в Україні дуже активно поширюються в росЗМІ. Тому не можна виключати, що ця історія стане елементом гібридної війни Росії проти України. Створити вогнище напруги — будь то Ірпінь, Коцюбинське чи, як пропонують у Мінʼюсті, Чернігівська або Кременчуцька колонії, куди можна заселити біженців, — буде не так уже й складно. На жаль, наша влада погано справляється з інформуванням населення про те, кого саме евакуюють з Афганістану, що це за люди. А що ж буде, коли дійсно у нас виявиться кілька тисяч біженців, про життя яких на їх батьківщині ми взагалі нічого не знаємо?

Другий момент: в Україні і сьогодні в закритих колоніях перебувають іноземці, які прибули до нас без запрошення, їх небагато, зовсім інша справа, якщо їх кількість виросте. До цих місць обовʼязково буде прикута увага ЗМІ і правозахисників. Наших і західних. Адже це чудова тема для репортажів з моторошними сюжетами і звітів для грантодавців з не менш жахливими подробицями. Нескладно здогадатися, що побутові умови на колишніх зонах, навіть якщо там проведуть капремонт, далекі від ідеальних. Тому до всього іншого існує ризик опинитися у переліку країн, де погано ставляться до біженців. Як тут не згадати недавню критичну заяву Моніторингової місія ООН з прав людини щодо рішення Києва заблокувати роботу ряду медіаресурсів, афілійованих з близькими до Кремля людьми. У Москві вже точно постараються звернути погляди західних правозахисників на "українські Гуантанамо".

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...