ВЛК за 20 хвллин не може бути: Як мобілізованому пройти повноцінну лікарську комісію

В Україні військовозобов'язані, яким вручили повістку, повинні пройти повноцінну військово-лікарську комісію (ВЛК).

Як змусити лікарів на ВЛК ретельно провести медогляд, а не просто поставити штамп "придатний", розповів адвокат Роман Сімутін на своєму каналі у YouTube.

"Ви прибули до ТЦК і вас направляють до лікарів, які просто штампують вам "придатний". На все – 20 хвилин. Якими повинні бути ваші дії", – зазначає адвокат.

Правило №1 – здати всі аналізи

Сімутін нагадав, що медичний огляд під час мобілізації регулюється главою III, Наказу МО від 14.08.2008 року №402. Першочергово перед оглядом проводиться загальний аналіз крові. Призовника перевіряють на ВІЛ, гепатит, цукор, визначають групу крові, резус, проводять рентген, ЕКГ, а особам за 40 років обов’язково вимірюють тиск.

"А тепер згадайте, яка послідовність була у вас, та чи проводилися аналізи. Бо в деяких випадках їх беруть з вашої електронної картки HELSI невідомо якої давнини та без аналізів на цукор, гепатит та ВІЛ", – каже юрист.

Сімутін радить перш ніж проходити ВЛК, заявити про необхідність проведення аналізів.

"Щоб всі одразу розуміли, що ви знаєте законний порядок, а тому ви не будете проходити лікарів до отримання результатів тестів, як це і повинно бути", – додав він.

Правило №2

До особистої справи долучіть всі без винятку лікарські виписки, висновки, а також виписку з амбулаторної карти.

Правило №3

При проходженні огляду у профільного лікаря щодо вашого захворювання, розкажіть про наявні проблеми, покажіть виписку та повідомте, що долучили дані документи до особової справи.

Що робити, якщо ви за станом здоров'я обмежено придатні, а ВЛК ставить "придатний"

"Якщо ваші проблеми зі здоров’ям тягнуть як мінімум на обмежену придатність, але вам ставлять придатний і не направляють на додаткове обстеження, одразу прямуйте до голови ВЛК, пишіть скаргу і чекайте офіційної відповіді. Не надання відповіді можна розглядати як бездіяльність голови ВЛК, з подальшим оскарженням", – каже Сімутін.

Юрист радить завжди вимагати висновок ВЛК про придатність, оформлений у вигляді довідки. Відсутність такого висновку ускладнить подальше оскарження.

"Щоб потім отримати довідку в ТЦК згаєте місяць часу, це у кращому випадку, у гіршому, як часто відбувається у моїх справах, оскаржувати доводиться просто наосліп", – підсумував Сімутін.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...